Rukama knihovníků projdou při revizi tisíce knih

Třineckou knihovnu čeká v následujících dnech revize fondu, a proto od středy do soboty čtenářům zavírá své dveře. Knihovníky čeká neuvěřitelná práce, během rekordních tří dnů budou muset projít 57 tisíc knížek, časopisů a dalších dokumentů.

Při revizi knihovníci zkontrolují také stav knih. Některé budou muset opravit, jiné zcela vyřadit. Foto: archiv

Revizi knihovního fondu nařizuje vždy za určité období zákon. „Ale nevnímáme to jako něco, co by nás otravovalo. Spíš je to možnost projít přibližně 57 tisíc knihovních jednotek a dokumentů a zjistit, které chybí, které jsou poškozené a je potřeba je vyřadit nebo nahradit. Taky je to pro nás takový teambuilding, protože je to věc, na které se podílejí v podstatě všichni,“ okomentoval titěrnou práci mluvčí Knihovny Třinec Jan Delong.

Díky moderním technologiím a především tomu, že jsou knihy opatřeny RFID čipy, je však kontrola daleko jednodušší, než tomu bylo v minulosti. „Proto budeme mít zavřeno jen tři dny, respektive dva, pokud nepočítáme středu, kdy máme zavřeno běžně,“ reagoval Delong a připomněl, že ještě v 90. letech knihovníci strávili revizí až tři týdny.

Knihovna pro dospělé, pro děti, Studovna, Mklub a Galerie tak budou mít od středy 24. října do soboty 26. října „návštěvnickou přestávku“. „Proto prosíme, abyste si během těch pár dní nechali půjčené knížky, časopisy nebo deskové hry doma. Vrátit je budete moci v pondělí,“ vyzval čtenáře mluvčí.

Pokud však budou chtít, budou moci využít některou z šesti poboček knihovny, kterých se revize netýká a budou v provozu. Kulturní a vzdělávací akce se neruší, stejně tak bude otevřeno Informační centrum nebo literární kavárna.

Další zprávy z regionu