Co se skrývá mezi obrazy?

Co to je vlastně obraz? Závěsná malba na stěně, fotografický snímek přírodní scenérie, abstraktní malba? Nebo tak trochu „cokoliv,“ co nainstalujeme do galerie a instituce prohlásí za umění?

Modrá barva využívaná hojně ve filmovém průmyslu pro pozadí digitálních triků představuje pro Duba ve výstavě právě ony „mezery“ v našem vnímání. Foto: Galerie města Třince

Petr Dub se ve své tvorbě záměrně pohybuje na hraně civilního vnímání viděného světa, který nás obklopuje, a vizuálního rozhraní pojmů vysokého umění. Zatímco v běžném denním shonu míjíme tisíce zátiší a symbolů, které v podstatě vnímáme jako nekonečný proud zážitků, samotný prostor galerií představuje možnost pro zklidnění mysli a sakrální prostor pro uctívání – „absolutního obrazu“. Minuty spočinutí, ticha a rozjímání nabízí návštěvníkům výstava Petra Duba třinecké galerie v prostorách Trisie.

Petr Dub během vernisáže. Foto: Galerie města Třince

„Pro autora je galerie laboratoří a rámem současně. Na jedné straně experimentuje s vlastním uměleckým programem na poli současné nezobrazivé malby, na straně druhé se současným statutem malby jako takové. Obrací se k dějinám malířství, které tradičně reinterpretovalo náš svět do dvoudimenzionálních obrazů a zároveň nás upozorňuje na fakt, že viděnou realitu vnímáme především na základě lidské schopnosti skládat abstraktní informace do konkrétních myšlenkových celků, nikoliv na základě představy o tom, že všichni dovedeme společně verbalizovat objektivně naše vědomí,“ představila umělce, který se v Třinci prezentuje výstavou Prostory mezi obrazy, Galerie města Třince.

Díla této kosmopolitní osobnosti výstavní prostor v Trisii oživí do 5. dubna.

Dvojitou dávku umění ode dneška doplní výstava Michala Machata s názvem Přilož kosočtverec, kterou uvede v třinecké knihovně v 18 hodin slavnostně vernisáž. K vidění budou malby, grafiky, plastiky i animace s lehce erotickým nádechem.

Další zprávy z regionu