Souznění generací

Tvorbu slovenského řezbáře Antonína Kadury a jeho dcery Evy Kadurové Comorkové, která maluje na dřevo, přibližuje výstava obrazů a dřevěných řezeb s názvem Generačná symbióza v Dřevěnce na Fojtství v Mostech u Jablunkova.

V Dřevěnce vystavují Antonín Kadura a jeho dcera Eva. Foto: ba

Antonín Kadura se vrhl na řezbářství před čtyřmi desetiletími. Jeho tvorba je velmi různorodá – od drobných bytových plastik přes reliéfy až po velká monumentální díla, která zkrášlují veřejná prostranství. Vyřezává motivy související s kysuckým venkovem, venkovské postavy, muzikanty, dráteníky. S oblibou se věnuje též sakrální tematice – pod jeho rukama vznikají betlémy, křížové cesty a kříže.

Podílel se na realizaci unikátního česko–slovenského mechanického betlému v obci Horní Lideč, je jedním z autorů betlémů životní velikosti v Žilině a Turzovce, jeho výtvory jsou k vidění v muzeích a galeriích nejen u nás, ale také v Polsku a na Slovensku.

Eva Comorková – Kadurová zdědila umělecké vlohy po svém otci. Vystudovala výtvarnou výchovu v Nitře. „Patřím mezi lidi, kteří rádi naslouchají a posléze své myšlenky přenášejí na plátno. Snažím se dávat své myšlenky i do obrazů. Odmalička jsem byla obklopena dřevem, ale dřevořezba mi vždy přišla pro ženu náročná. Na dřevo maluji, snažím se zvýrazňovat letokruhy a doplňovat je realistickou malbou. Používám výrazné barvy, s výjimkou černé, tu jsem prozatím nikdy nepoužila,“ prozradila umělkyně.

Další zprávy z regionu