Starý Těšín ožívá v Amosu

Výstava kreseb a obrázků výtvarníka Oldřicha Kamrádka, které zachycují krásu architektury Českého Těšína a Těšína Cieszyna, je do 16. června k vidění v Centru Folklóru SVČ Amos v Českém Těšíně.

Oldřich Kamrádek při vernisáži v Amosu. Foto: tm

„Příchozí uvidí, jak kdysi býval Český Těšín pěkný. Maluji domy, které byly postaveny před 2. světovou válkou. Novější jen výjimečně,“ vysvětlil Kamrádek. Jak autor říká, staré domy v Českém Těšíně již téměř vyčerpal, tak se vrhl malovat za hranice – staré domy v Těšíně.

„Pak mě napadlo, že bych každý obrázek doplnil psaným slovem. Informace jsem získával z knih o historii Těšína. Mám rád celý Těšín, ale hlavně starší baráky, které mají pro město význam. Ale o některých domech jsem nezískal žádnou informaci,“ svěřil se malíř, který, pokud se mu dům nelíbí, má problém ho namalovat.

Největší radost má z obrázku z polské radnice. „Stavba je opravdu hezká. Naopak radnice v Českém Těšíně mi dala pořádně zabrat, trefil jsem ji až na třetí pokus,“ vyprávěl Kamrádek, který je původem stavař. „Dělal jsem projekty, maloval jsem domy. Proto to mám v sobě. Nečiní mi to problém. Je to má radost v důchodu,“ usmál se.

Oldřich Kamrádek se narodil v Opavě, ale od roku 1956 bydlí v Českém Těšíně. Malování se mu stalo koníčkem a v roce 2019 začal chodit do kurzu. „Tam jsem se naučil malířské techniky, o kterých jsem nevěděl, že vůbec existují,“ uzavřel Kamrádek.

Další zprávy z regionu