Stoleté jubileum školy oslavili žáci a učitelé představením

Základní škola v Mostech u Jablunkova oslavila své sté výročí dětským divadelním představením Sen vánoční.  Malí mostečtí herci jej nacvičovali skoro rok.

Představení děti nacvičovaly skoro rok. Foto: ba

„Připravila jsem scénář, rozdala dětem role a na jaře jsme začali zkoušet. Na podzim jsme se začali připravovat intenzivně. Představení jsme hráli pro naše školáky, pro jejich rodiče a pak také v Jablunkově pro klienty domova pro seniory,“ sdělila vychovatelka školní družiny Růžena Bazgierová, která v Mostech u Jablunkova vede divadelní kroužek.

S malými herci se zpravidla zaměřuje na pohádky. „U příležitosti výročí narození Karla IV. jsme hráli Noc na Karlštejně, v našem repertoáru se objevila rovněž Pomáda. Těší mě, že máme v divadelním kroužku spoustu nadšenců. Najít však pohádku, v níž je 30 rolí, rozhodně není snadné. V představení Sen vánoční hrálo 26 dětí,“ poznamenala Bazgierová, která před léty coby žačka taktéž účinkovala ve školních představeních.

Kořeny divadla v Mostech u Jablunkova sahají do minulého století. „Divadelní představení se v naší škole hrávala už před sto lety. Tehdy učitelé připravovali pro žáky například loutkové divadlo. V roce 1926 se představení Sen vánoční stalo první pohádkou, ve které hrály děti. Od té doby jsou dětská představení nedílnou součástí tradice naší školy,“ poukázala Růžena Bazgierová.

Další zprávy z regionu