Těšínské divadlo zve na Kočičí hru, je plná vtipných dialogů

Chcete nahlédnout do světa osobité Erži a zasmát se jejímu nezdolnému a vtipnému optimismu? Pak přijměte pozvání do Těšínského divadla, které od 12. května uvádí Kočičí hru.

Kočičí hra vás určitě zabaví. Foto: archiv divadla

Režie se ujal Pavel Ondruch. Hrají Šarka Hrabalová, Lenka Waclawiecová, Eliška Adamovská, Petr Sutory a další. Kočičí hra byla původně filmová povídka. Posléze vznikl filmový scénář a následně i divadelní hra. Ta měla světovou premiéru v roce 1971 v Szolnoku. Česká premiéra Kočičí hry byla v roce 1972 v Divadle bratří Mrštíků v Brně. O rok později byla uvedena v Ostravě, ale největší úspěch jí přinesla činohra Národního divadla s Danou Medřickou jako svéráznou Erži a Vlastou Fabiánovou jako elegantní Gizelou. Za téměř devět let se odehrálo na scéně Tylova divadla více než 400 repríz, a tím se inscenace Národního divadla zařadila k legendám české divadelní historie.

Podle autorova přání má tato hra „být hrána jako jediná souvislá věta“. Po celou dobu nahlížíme pomocí osobitých dialogů do světa svérázné Erži, která se s nezdolným optimismem rve i v šedesáti o své právo na život doslova jako kočka. Přechází plynule z jednoho obrazu do druhého, aniž by přerušila rozmluvu a vede osobitý dialog jak sama se sebou, tak se svou sestrou a okolním světem.
O světovém věhlasu životního osudu Eržiky Orbánové a Kočičí hry svědčí i anekdota, která kolovala počátkem 70. let Maďarskem: „Na čem teď pracuje mistr Örkény? Překládá Kočičí hru zpátky do maďarštiny.

Další zprávy z regionu