Tomankova vtipná retrospektiva je na světě

Tomáš Tomanek, lídr kapely Blaf, má na svém kontě nový knižní titul. Czundry baby a zabawy jsou jeho retrospektivou vyprávějící o každodenních strastech a slastech mladého muže. 

Tomáš Tomanek při křtu své knihy. Ilustrační foto: mc

Křest knihy se uskutečnil minulý čtvrtek v Jablunkovském centru kultury a informací. Tomanek se vrací do osmdesátých let minulého století. Jak napovídá samotný název – v knize se čtenáři mj. dozví, jak vypadalo jeho čekání na civil, hledání lásky či hýření na čundrech na Slovensku. Vše v doprovodu party přátel a pivního moku. „Vybral jsem několik svých zážitků z dob, kdy jsem měl dvacet a více let. Na vojně jsem si začal zapisovat aktuální dění. Této formě deníku jsem prakticky věrný dodnes,“ řekl na začátku čtvrteční akce Tomáš Tomanek a dodal, že k vydání další knihy ho vedly pozitivní ohlasy na první publikaci Z bagna pod mroki.

Novinka autora je psána jeho rodnou řečí čili nářečím. Jak však výstižně podotkl autor úvodu knihy Petr Sagitarius, vzpomínky Tomáše Tomanka jsou psány „tomankovštinou“ čili jazykem, který si autor sám vymyslel. Korektura textu byla pro Jana Kluse zcela určitě tvrdým oříškem, avšak díky tomu, že do textu nepříliš zasahoval, zůstala zachována autenticita jazyka, který známe i z písniček Blafu. Již samotný úvod nastiňuje ducha následujících stran. Obsah knihy je autorem přeložen na výstižné „o kotzurach“.

„Z ráje našich vzpomínek nás nikdo nevyžene, jen Altzheimer. Ale psané slovo zůstane, proto pište, pane Tomku, dál, vaši další knihu si rádi přečteme,“ podotkla s úsměvem Ewa Szczerbova alias Jewka Trzyńczanka, která byla spolu s Petrem Sagitariem kmotrem knihy. Křest v kinosálu JACKi byl zpestřen mnohými veselými historkami, písničkami a také hrou na gajdy Otmara Kantora, autora ilustrace na titulní straně knihy.

Další zprávy z regionu