Tomáš Tomanek vydal novou knížku W nogi

Cestopisná knížka frontmana jablunkovské skupiny Blaf Tomáše Tomanka spatřila světlo světa v srpnu. Je napsána po naszymu i v češtině a nese název W nogi. Autor v ní popisuje svých sedm cest do zahraničí, přičemž k té první došlo v roce 1989, kdy mu bylo 27 let.

Tomáš Tomanek s novou knížkou. Foto: tm

„Ač byl rok 1989, o nějaké listopadové revoluci jsme neměli ani páru. Vydal jsem se do Turecka, kde jsem se až po uši zamiloval do holky z našeho zájezdu. Hodně se o ní rozepisuji a celý příběh působí naivně zamilovaně. Ale tak to bylo,“ nastínil Tomanek, který se po revoluci vydal s kamarádem na další cestu. Cílem byla Evropa a zásada zněla – pouze stopem. „Dostali jsme se akorát do Francie, kde naše pravidlo skončilo. Francouzi tehdy nějak nebyli nakloněni autostopu. Opakem bylo Německo a Rakousko, kde nebyl problém,“ vyprávěl Tomanek.

Stopem se vydal i na další výpravu po Evropě. Tentokrát měl k sobě dva parťáky a cílem bylo Německo, Nizozemsko a Belgie. „Spávali jsme v parcích a pod mosty. Příležitostně jsme si vydělávali pouličním hraním, ale to stačilo jen na přilepšenou na pivo a jídlo. Na ubytování v hotelích ne. Jeden z mých parťáků byl v tomto směru otrlý a zkušený basker. Ale stopování se nám dařilo,“ pokračoval autor.

Na papír dal Tomáš Tomanek i svou sezonní jahodovou brigádu, po které se zařekl, že do ciziny již za prací nikdy nepojede, ale jen za turistikou. „Skončil jsem tam špatně, ale více neprozradím, podrobnosti se zájemci dozvědí až v knížce,“ doporučuje Tomanek.

Australským snem nazval kapitolu do míst, do kterých ve svých 16 letech emigroval jeho tatínek. „V Austrálii žil 13 roků a pak se vrátil. Nemusím říkat, že mu to komunisté dali pěkně poznat,“ naznačil Tomanek, který ze země u protinožců popisuje své zážitky a porovnává s těmi od otce. Zanechal tam totiž spoustu přátel a kamarádů, se kterými se jeho syn potkal.

Předposlední výprava vedla do Rumunska a poslední do Ruska. „Tehdy mě to v Rusku okouzlilo, ale škoda, že to tam dopadlo, jak dopadlo. Možná bych se tam i rád podíval ještě jednou, ale za dané situace určitě ne. V knížce popisuji kontrast nádherných měst v porovnání s chudobou na perifériích a vískách,“ vysvětluje autor, podle kterého je nová knížka k dostání v knihovnách v Třinci a Jablunkově a dále v různých trafikách, vinotékách a podobně v našem regionu.

„Na každé cestě jsem si psával deník, který jsem po roce vždy rozvinul a doplnil. Když jsem se rozhodl vydat knížku, některé věci jsem ještě doplnil a zaktualizoval. Ač je první povídka už přes 30 let stará, tehdy jsem to to tak viděl a vnímal,“ uzavřel Tomáš Tomanek. Doplnil, že křest knihy se uskuteční 16. listopadu v budově JACKi. Při této příležitosti se křtu dočkají rovněž CD Szufloda a CD vtipů. Kvůli pandemii koronaviru na jejich slavnostní uvedení do světa nebyl zatím prostor.

Další zprávy z regionu