Třinec čeká devadesátidenní festival

Po dlouhé kulturní odmlce chystá město Třinec ve spolupráci s Trisií a dalšími organizacemi velký festival. Potrvá celých 90 dnů a najdou si v něm to své lidé bez rozdílu věku či pohlaví.

Vlasta Redl zazpívá Třinci. Bude jednou z hlavních hvězd festivalu. Foto: promo

Festival se jmenuje Třinec v 90 dnech a pro návštěvníky plánuje více než 88 různorodých akcí, které organizuje kromě Trisie i kino Kosmos, Muzeum Třineckých železáren a města Třince, knihovna, STaRS a dům dětí a mládeže.

„Tuto akci pořádáme k příležitosti oslav devadesáti let města Třince. Ale není to jen o oslavách, chceme zkrátka dostat lidi z obýváků ven. Původně jsme měli připravený celoroční program, ale první půlrok se mohl odehrát pouze virtuálně,“ podotkla primátorka Třince Věra Palkovská.

Jak dále řekla, situace s pandemií se začíná konečně lepšit, a je proto čas posunout oslavy dále. „Takže jsme se rozhodli pod křídly Trisie uspořádat tento festival. Věřím, že už ho nic neohrozí a my se zase budeme moct společně bavit, samozřejmě vždy s ohledem na aktuální epidemická opatření,“ doplnila.

Třinec 90 dnů začne na Den dětí, tedy 1. června, v místním lesoparku. Akci pro celou rodinu připravuje STaRS a nabídne všem zábavný program, otevřený lanáček i minigolf.

„Kultura se nadechuje a kde jinde to jde lépe než na čerstvém vzduchu? Proto se naše jedinečná multižánrová kulturní smršť bude odehrávat většinou na letní scéně pod širým nebem na Městském stadionu STaRS a na dalších místech v našem městě,“ upozornila mluvčí Trisie Jana Španíková.

Festival bude plný divadla, hudby, výstav i sportu. Například Muzeum Třineckých železáren a města Třince připravilo výstavu fotografií Marka Džupina nazvanou Procházka Třincem – před 90. lety a dnes, která začíná 4. června.

Tentýž den budou moci lidé navštívit oblíbené letní kino a postupně zhlédnout například filmy Šarlatán či Jurský park. Divadelní nadšenci se mohou těšit například na inscenaci K-PAX, Svět podle Prota nebo na muzikál Kubo. Sportovci už určitě vyhlíží MajDay a lidé, které baví hudba, se zase jistě rádi potkají na Polski Rock Show nebo koncertě Vlasty Redla s Vladimírem Mertou a Honzou Hrubým.

Knihovna Třinec se do oslav zapojí především literárním programem a akcemi zaměřenými na čtenářství. „Od 30. května se konečně uskuteční první Čtenářský festival v Třinci – ČteFesT. V plánu máme také Pohádkový les, který zaměříme hodně lokálně, protože hlavním tématem budou místní pověsti a příběhy,“ přiblížil mluvčí knihovny Jan Delong.

„Program nám postupně bobtná, takže věříme, že ještě nějaké akce přibydou, a hlavně, že se budou moct konat,“ pousmála se Jana Španíková. Veškeré informace o festivalu najdou zájemci na webu 90.trinecko.cz.

Další zprávy z regionu