V Avionu jsou k vidění snová díla

Čítárna a kavárna Avion v Českém Těšíně je od pátku do 24. listopadu místem výstavy Andrey Uváčikové. Expozice prezentuje nejnovější díla autorky, ve kterých se zaměřuje na práci se snovým světem, který konfrontuje se stále více surreální situací v současném světě.

Aktuální výstava v Avionu. Foto: tm

„Snová matérie je lepivá, přilnavá. Člověku se do paměti zaryje nějaký sen a zůstane symbol, se kterým se pak může dále pracovat,“ takto charakterizuje výstavu v Českém Těšíně Andrea Uváčiková. Jak říká, na jejich dílech se objevují i určité prostory, které bývají ve snech. Scény jsou deformované, jinak seskupené, manipulované. „Ale jsou tam i další objekty, které tam původně nepatří. Jedná se o fabulaci, nebo snovou realitu? Prostě o svět na pomezí. Věci vytahuji ze svých snů a zaznamenávám, kontextualizuji,“ dodala autorka.

Její obrazy jsou jednou velikou sérií cyklu, kterému se věnuje zhruba jeden rok – kdy se proměnil její snový svět – snad v reakci na izolaci a karanténu, která v té době sice skončila, no zůstala zarytá v paměti. V Českém Těšíně vystavuje jen část, která je přizpůsobena danému prostoru.

„Ale jedná se o jeden ucelený cyklus daného příběhu,“ vysvětluje autorka, která se umění věnuje od střední školy. A jak dlouho se ještě tomuto cyklu hodlá věnovat? „Dokud téma nevyčerpám a jde to samo. Pokud tomu tak není, nabízí se otázka, zda by se člověk neměl zabývat něčím jiným,“ uzavřela Uváčiková.

Další zprávy z regionu