V biblích sekunduje Jablunkov Washingtonu

Světové muzeum a knihovna Bible v Jablunkově se neustále rozrůstá o další exponáty. V současné době jich je v muzeu na sedm tisíc, návštěvníkům je k dispozici na 500 nejzajímavějších či netradičních kusů.

Petr Hamrozi s biblí poslanou českým velvyslancem v Etiopii. Foto: tm

Co se týče jablunkovského muzea, není v tomto směru na světě již jediné. „Druhé vzniklo ve Washingtonu. Nutno říct, že je větší než naše, v hlavní roli jsou pochopitelně peníze,“ předeslal ředitel jablunkovského muzea Petr Hamrozi. Dodal, že nyní je veřejnosti zpřístupněna část starého kláštera, ve kterém muzeum sídlí. „Pro stavební opravy nevyužíváme dotace, ale pouze peníze od sponzorů a dárců. Na financích jsme závislí a za každou korunu jsme rádi,“ pokračoval.

Nejčerstvější přírůstek do muzea dorazil v první polovině července. „Pět biblí zabalených v tamním tisku a uložených do krabice poslal velvyslanec České republiky v Etiopii Pavel Mikeš. Důvod? Náš projekt se mu líbí, proto přislíbil další, včetně dětské bible. Je krásné, když se velvyslanectví snaží obohatit sbírku v naší republice,“ řekl ředitel, podle kterého do muzea přicházejí bible z celého světa. Některé jsou podle něj ve špatném stavu, ale jejich opravu v muzeu neplánují. „Tento stav totiž vypovídá o používání této knihy, což má svou hodnotu,“ objasnil.

Další zprávy z regionu