V kině jako v galerii

Nejen umění na plátně můžete obdivovat v třineckém kině Kosmos. Jeho bílé stěny se staly jedinečnou prostorem pro to, stát se kinogalerií. Ta představila již několik výstav, především fotografů. Aktuálně kino zdobí Její touha třinecké fotografky Dary Kuźmic.

Dara Kuźmic a její ženy. Foto: kino Kosmos

Umělkyně, pro niž fotografie představuje zmrazení času a vnímá ji jako klenot, se zaměřuje na focení žen, zejména od pětatřiceti let výše. Zakládá si na tom, aby všechny „objekty“ svým specifickým přístupem dovedla k jejich přirozenému vzhledu. To je pro ni největším úspěchem. Jak se jí tato myšlenka daří naplňovat, už můžete posoudit právě na snímcích v kině, které výstavu uvedlo v polovině listopadu symbolicky v rámci pořadu Dámská jízda.

„Snímky žen, které jsem představila na svých fotografiích, jsou dílem nás obou, tedy mě a mých modelek, nemodelek – žen, které nejsou profesionálními modelkami. Fotila jsem je díky jejich důvěře, abych je zvěčnila. Každá žena má potřebu cítit se krásná,“ uvedla Dara Kuźmic.

Právě výstava s názvem Její touha dovolit si být krásná toto vystihuje. „Každou z žen jsem nafotila z úhlu její krásy, jedinečnosti a výjimečnosti jako jeden světový originál. Každá z nás jím je,“ dodala autorka fotografií, které budou v kinogalerii k vidění do 17. prosince.

Jde tak letos už o sedmou výstavu, které se staly součástí programu kina. „Doprovodily například promítání filmu nebo byly součástí přednášky či alternativního programu. Zájem sledujeme především během jejich vernisáží, kde jistě láká přítomnost autorů fotografií. Vystavená díla nám nejen umocňují atmosféru před promítáním filmů, ale také zpříjemňují pobyt našich diváků a zpestřují čekání v předsálí kina, kterým prochází měsíčně tisíce návštěvníků,” uvedla ředitelka kina Regina Szpyrcová.

Další zprávy z regionu