Vědecký festival jako science show či jídlo z pravěku

Týden vědy a techniky i tento rok zamířil do našeho regionu. V pátek a sobotu se v Chotěbuzi zájemci seznámí s historií přípravy jídel. V třinecké knihovně zas bude v sobotu připravena science show.

I věda může být zábava. To ukáže třeba science show v třinecké knihovně. Foto: archiv

V pořadí osmnáctý ročník největšího vědeckého festivalu, který pořádá Akademie věd České republiky (AV ČR), je už od pondělí v plném proudu. „Letošním tématem týden trvající akce je období 1918-2018: Století české vědy. Spolu s vědci tak můžete objevovat, jak věda vypadala před sto lety při vzniku Československa a jak se vědní obory od té doby vyvinuly,“ popsala celorepublikovou akci Lenka Heroldová z AV ČR.

V regionu se festival týká dvou míst. V Chotěbuzi začne program v restauraci Rybí dům v pátek od 14 do 17 hodin. Přítomní se tady seznámí s přípravou jídel nejen v pravěku, ale i středověku. Během workshopu věnovanému stravě, pod vedením archeologů AV ČR, budou pokrmy pro přítomné nejen k ochutnání, ale také si je budou moci experimentálně připravit. Akci budou organizátoři opakovat i v sobotu od 10 do 17 hodin.

Týden vědy a techniky se nevyhne ani hutnickému městu. V třinecké knihovně proběhne science show nazvaná Věda nás baví, kterou připravují studenti a pedagogové třineckých škol na sobotní půl desátou.

Celorepublikový Týden vědy a techniky nabízí návštěvníkům bohatý program. Nechybí přednášky, prohlídky laboratoří, filmová promítání, divadelní představení, výstavy, science show a mnoho dalšího. Na všechny festivalové akce je vstup zdarma. Kompletní program a případné rezervace míst na jednotlivé akce najdete na webu festivalu.

Další zprávy z regionu