Vítězství míří do Krakova

Hlavní cena, Zlomená závora, z 32. ročníku mezinárodního divadelního festivalu Bez hranic, který vyvrcholil v neděli 8. října v Českém Těšíně a Těšíně, putuje do Krakova.

Festivalovou atmosféru dotvářely i postavy na chůdách. Foto: tm

Odborná porota jednomyslně zvolila nejlepší inscenací letošní přehlídky hru režiséra Mateusze Pakuły s názvem Jak jsem nezabil svého otce a jak moc toho lituji, kterou společně nastudovala divadla Teatr Łaźnia Nowa Kraków a Teatr im. Stefana Żeromskiego w Kielcach. Diváci pak ve svém hlasování dali jasně najevo, že se jim nejvíce líbilo představení Máj divadla Ludus z Bratislavy.

Porota i diváci mohli letos vybírat z celkem jedenácti představení, se kterými se festivalovému publiku představily soubory z Česka, Polska a Slovenska. Hrálo se nejen v kamenných divadlech na hlavních a malých scénách, ale i pod širým nebem či v Kavárně a čítárně Avion.

„Jsme rádi, že diváci i letos přijali pozvání na zajímavá divadelní a hudební představení, která jsme pro ně společně s polským partnerem připravili. Děkujeme všem za skvělou atmosféru, kterou se na hranicích bez hranic povedlo vytvořit, a za podnětné diskuse, které se po většině inscenací rozproudily,“ shrnula organizační ředitelka z české strany Petra Slováček Rypienová.

Festival se konal od 1. do 8. října. Pořádaly ho organizace Člověk na hranici a Solidarność Polsko-Czesko-Słowacka Cieszyn.

Další zprávy z regionu