Výstava potěší milovníky šperků

Muzeum Těšínska připravilo výstavu nazvanou Krása v kovu zakletá, která je k vidění v historické budově v Českém Těšíně do 26. února. Jejími autorkami jsou etnografka Lucie Kaminská a historička Lenka Nováková. Vernisáž se uskutečnila v úterý.

Vernisáž výstavy v Českém Těšíně. Foto: tm

Jak stojí v pozvánce na výstavu, touha po zdobení těla a oděvu je lidstvu vlastní od nepaměti. Šperk měl v historii mnoho podob. Nosili jej příslušníci šlechtických rodů, měšťané i venkovský lid. Právě šperky používané k tradičnímu lidovému oděvu jsou fenoménem, který odlišuje kroje Těšínského Slezska od ostatních regionů. Nikde jinde v českých zemích ani v sousedním Polsku se nedochovaly tak rozsáhlé kolekce krojových šperků jako právě zde. Šperky a jejich motivy nesou znaky renesanční a barokní zdobnosti.

V průběhu 18. století se rozšířily do venkovského prostředí. „Výstava Krása v kovu zakletá nahlíží do muzejních sbírek na šperky, které se používaly převážně k těšínským a jablunkovským krojům. Představuje stříbrné krojové pásy, háčky a spony, knoflíky a gombíky, filigránové perly nebo ozdobné girlandové náhrdelníky,“ řekla mluvčí muzea Lenka Ježová Bichlerová. Zároveň dodala, že expozice umožňuje nahlédnout do zlatnické dílny a seznámit se s významnými zlatnickými rody. „Seznamuje se šperkařskými výrobními postupy, jako je odlévání stříbra, lisování pomocí kovových raznic nebo filigránová technika kroucených stříbrných drátků,“ uzavřela.

Další zprávy z regionu