Výstava spojuje fotografii a malování

Nová výstava s názvem „Beskydy štětcem a objektivem“ krášlí od počátku prosince chodby minigalerie v prvním patře českotěšínské radnice. Fotograf Marek Džupin a výtvarnice Dagmar Kapustková v ní spojili fotografii a malování, dvě odvětví umění, která měla k sobě vždycky blízko.

Fotografie a obrazy zachycují krásu Beskyd. Foto: Emilie Świdrová

„Paní Dagmar znám dlouho, je to moje učitelka němčiny. Když jsme se po letech setkali a viděl jsem její malby, narodil se nápad udělat společnou výstavu fotek a obrazů,“ říká Marek Džupin, který se fotografování věnuje takřka tři desítky let. Slovo dalo slovo a záhy vzniklo patnáct zajímavých prací, jimž vévodí téma přírody, konkrétně krajina Beskyd. Dohodli se, že paní Dagmar namaluje obrazy podle již existujících Markových snímků zachycujících nádherná místa Beskyd. „Vystavit vedle sebe fotografii dokonale zobrazující realitu a malovaný obraz je dost ošemetná záležitost. Je to výzva i vzrušení, jako při každé tvůrčí činnosti a je úžasné, když se dostaví pocit uspokojení. Při malování jsem se držela fotografie a reality, je v tom velký kus pokory a obdivu k tomu, co Marek na svých fotografiích zachytil a co jsem si přála, aby z mých obrázků nevymizelo,“ říká výtvarnice.

Paní Dagmar je emeritní učitelka humanitních předmětů. „S výtvarkou jsem neměla nic společného, ale vždy jsem k ní tíhla, po převratu v roce 1989 jsem využila reorganizaci školství a rozšířila si aprobaci o výtvarnou výchovu, kterou jsem učila. Na vlastní tvorbu nebyl čas a tak do malování jsem se pustila až v důchodu, kdy se ve mně naplno rozhořelo to, co tam dlouho doutnalo,“ vyznává. Marek Džupin říká, že fotit začal už jako malý kluk. „Nezáleží na místě narození ani datumu, stejně jako nezáleží na značce fotoaparátu či stylu fotografie. Důležité pro mě je, zda se výsledná fotka bude někomu líbit a zda mě cesta k jejímu pořízení bude bavit. Jedno vím jistě: nebude se líbit každému, neboť každý má jiný vkus, díky čemuž mohou vznikat nádherné věci, které jsou od sebe tak odlišné,“ konstatuje fotograf.

Vystavené práce budou v českotěšínské radniční minigalerii ke zhlédnutí až do konce února.

Další zprávy z regionu