Vystavené fotografie lidé uvidí pouze zvenčí

Fotografie z údolí Lomné, jejichž autorem je Vlastimil Kaniok, nyní zdobí pekárnu v Dolní Lomné. Lidé si ale snímky mohou prohlédnout jen zvenčí.

Vlastimil Kaniok kontroluje své snímky vystavené v dolnolomňanské pekárně. Foto: tm

Zdejší pekárna se jako první v okrese stala součástí výstav fotografií, které jsou po celé republice. Jejich název je příznačný – protože lidé si fotky prohlížejí zvenku, takže Za sklem.

„Doba nicoty, která přetrvává celý rok všude kolem nás, je už k nevydržení. Pojďme zase vnímat krásu světa takového, jaký je. Výstava Za sklem je možnost se zase ukázat světu. Zase vrátit lidem do očí tu přirozenost života svobodu,“ píše v průvodním slově autorka nápadu – fotografka a grafička, která momentálně žije a pracuje v Německu, Josefína E. Součková.

V Dolní Lomné myšlenka oslovila zdejšího fotografa Vlastimila Kanioka, který nápad prezentoval v místní pekárně, která má vhodně prosklené výlohy. „Jde o skvělý nápad, který se mi ihned moc líbil. Lidé si mohou zvenku v klidu prohlédnout obrázky zdejší krajiny, což přispívá k propagaci obce,“ řekla spolumajitelka pekárny Aneta Baronová.

V pekárně jsou do konce dubna k vidění snímky z letošní zimy v Dolní Lomné, které doplňují verše Vlastimila Kanioka. A v pekárně se zaobírají myšlenkou v tradici výstav pokračovat.

„Měsíc je krátká doba. Když jsou výstavy častější, stane se z nich tradice a lidé by se zde chodívali dívat pořád,“ zamyslela se Baronová. „Hlavní je měnit autory, aby výstavy byly pro návštěvníky pestré. Každý se jednou okouká,“ dodal Kaniok, který v době, kdy vedl hospůdku Doma, v ní pravidelné výstavy pořádal.

Další zprávy z regionu