Výstavou oslavil životní jubileum

Igiho Leváka zná většina lidí jako nenápadného člověka s foťákem před obličejem. Když jej však odloží, můžeme pohlédnout do tváře muže rozvážného, klidného, laskavého. A přesně takové jsou i jeho snímky, které je možné právě obdivovat v dolnolomňanském Ursus centru.

Tvorba Igiho Leváka je rozvážná, stejně jako autor sám. Foto: pm

„První výstavu jsem měl před pěti lety, a tehdy jsem si říkal: když ti bude osmdesát, uděláš ještě jednu výstavu. A teď si říkám, že až mi bude pětaosmdesát, udělám další, protože je pořád co fotit,“ uvedl životní optimista Igi Levák, který je již osm let součástí skupiny jablunkovských fotografů.

„Přišel k nám již ve zralém věku, s jeho jménem se pojí vždy pohoda, rozvaha a nadhled nad věcí. Igi je neskutečně pracovitý fotograf a vzhlížím k němu s úctou nejen já, ale celý náš kolektiv. Vnesl do naší fotografické party něco příjemně pohodového,“ uvedl předseda Fotoklubu Jablunkov Milan Motyka na vernisáži výstavy, která potrvá do 24. srpna.

Mnohé snímky Igiho Leváka jsou o jeho rodině, s níž je spjat. Samostatnou kapitolou tvorby jsou pohledy na Jablunkov z jeho balkonu, které přinášejí zcela jiný obraz nejvýchodnějšího města a dokumentují jeho proměny v různých obdobích, za různého počasí. Divákům se tak naskýtá nevšední pohled z ptačí perspektivy. Jeho snímky jsou uvážlivé a přinášejí klid do duše.

„Fotím jen krásné věci, protože těch ošklivých je v životě hodně a nemá cenu to nějak ještě zvýrazňovat,“ okomentoval jubilant, který se kromě fotografie věnuje také poezii, divadlu i malbě a jeho velkou zálibou je monitorování čápů. A nebojí se také moderních technologií, jeho tvorbu můžete vidět i na sociálních sítích.

Další zprávy z regionu