Výtvarnice přenesla své toulky na plátno

Toulání mezi lidmi. Takový je název výstavy obrazů Marcely Somolové v Dřevěnce na Fojtství v Mostech u Jablunkova, která bude k vidění až do konce září.

K vidění je velký portrét kytaristy Jimiho Hendrixe. Vznikl z nahřívaného chemlonu.

Marcela Somolová pochází z Prostějova, nyní žije v Havířově. V dětství tíhla k loutkovému divadlu a výrobě loutek, kreslila pro ně oblečení a dekorace. S kresbou, která patří mezi její největší záliby, začala v době, kdy odrostly její děti.

„Ráda kreslím uhlem, rudkou, inkoustem, a hlavně suchým pastelem, jednoduše vším, co se dá roztírat prsty.  Zkoušela jsem roztírat i některé své obrazy malované olejem. Toulání mezi lidmi svým způsobem vyjadřuje mou zálibu v toulkách různými krajinami, pozorování různých typů lidí, jejich pohybů, výrazů, vzhledu a podobně,“ svěřila se umělkyně, která procestovala latinskou Ameriku, zejména pak Mexiko.

Dřevěnku zdobí bezmála 60 obrazů, malířka použila suchý pastel a olej. „Obraz kytaristy jsem záměrně nedokončila. Člověk, který si obraz koupil, ho dokončí podle svého gusta,“ řekla Somolová a poukázala na velikou podobiznu Jimiho Hendrixe. „Je z chemlonu, který se nahříval nad svíčkou a nalepoval. Je to retro, které jsem vytvořila před 50 lety,“ upřesnila.

Marcela Somolová je členkou výtvarné skupiny CVA v Havířově a pravidelně se účastní výstav výtvarných umělců města Havířova. Má za sebou několik samostatných výstav v Havířově, v Ostravě či v Hranicích.

Další zprávy z regionu