Z pouštěče jsem moderátorem v rádiu

Před léty začínal jako hlasatel fotbalových utkání v Nýdku, nedávno se stal moderátorem regionálního rockového rádia. Tomáši Michalíkovi z Nýdku, zaměstnanci České pošty, se splnil sen z dětství.

Tomáš Michalík se stal moderátorem v rádiu. Foto: archiv TM

Moderátorem v rádiu jste se chtěl stát odmalička?
Už jako dítě jsem chtěl být známou osobností. Vždy jsem říkal, že bych chtěl pracovat v televizi nebo rádiu. Momentálně jsem v euforii, protože malinko poznávám, co je to splnit si sen. Člověk roky někoho poslouchá, zná lidi po hlase a najednou je součástí toho kolektivu. Moderování v rádiu se stalo mým druhým zaměstnáním.

Vaše cesta za moderátorský pult byla docela dlouhá.
To už je skoro na knížku. Rozhodně to nebylo tak, že bych si řekl: jdu do rádia a šel jsem. Byla to dlouhá a vydřená cesta. Začalo to před 10 lety. Kamarád se ženil, a jelikož hrál fotbal, dělali jsme mu na hřišti šlogu. Já jsem to odmoderoval. Všiml si toho tehdejší předseda klubu Milan Suszka a nabídl mi dělat hlasatele na fotbale v Nýdku. Později jsem začal moderovat i Mikulášskou nadílku a hrát na akcích jako pouštěč.

Chtěl jste říct DJ, ne?
Ne, pouštěč. Na rozdíl od některých jiných jsem se nikdy nenazýval DJ. Bylo to prostě pouštění, ale bavilo mě dělat show pro lidi. Více mě však lákala práce s mikrofonem. Pak přišla nabídka moderovat Bierfest v Nýdku, dělám ho dodnes a budu za to navždy vděčný.

Zlom nastal ve chvíli, kdy jste se stal hlasatelem na druholigových utkáních fotbalového Třince?
Šance hlásit fotbal v Třinci se mi naskytla v roce 2018. Posléze mě oslovili lidé, kteří dělají hokejové přenosy na internetu, jestli nechci zkusit komentovat. Na to jsem nikdy ani nepomyslel. Je to velká škola, mám se stále co učit. Komentování přímých přenosů mi dalo obrovskou průpravu, kterou teď využívám v rádiu. Naučil jsem se, že cokoliv člověk řekne, už nejde vzít zpět.

Cloumala s vámi během první směny v rádiu nervozita?
Po letech hraní, moderování akcí a kvizů jsem si myslel, že nebude. Pak ale přišel první vstup a roztřepal se mi hlas. S tím jsem nepočítal, ale během první hodiny se to zlepšilo. Nervozita, taková ta zdravá, bude vždy. Kdyby nebyla, zřejmě by mi na tom nezáleželo.

Co je podle vás na práci moderátora v rádiu nejtěžší?
Asi být spokojený sám ze sebou. Já jsem svůj vlastní největší kritik, tudíž spokojen nejsem téměř nikdy. Chci mít každý vstup nejlepší, aby posluchače bavil. Ta přemotivovanost je možná někdy na škodu.

Kterého z českých moderátorů nejvíce uznáváte?
Velice uznávám bandu v našem radiu. Není to podlézání. Baví mě její přehled i to, že nesklouzává k dětinskému humoru. Líbí se mi i styl Lucie Výborné. Z televizních mi pak nejvíce sedí styl Karla Šípa.

Další zprávy z regionu