Český Těšín pomalu stoupá, Jablunkovu vyšly změny

Fotbalisté Českého Těšína míří pod vedením trenéra Ľubomíra Luhového vstříc záchraně. Od jeho příchodu tým neprohrál, v šesti zápasech získal dvanáct bodů a odlepil se z posledního (šestnáctého) místa krajského přeboru.

Ľubomír Luhový vede fotbalisty v Českém Těšíně rok a půl. Foto: Roman Baselides

„Snažil jsem se klukům dodat sebevědomí. Věděl jsem, že je to tým, který má na víc. Je složený ze zkušených chlapů, někteří prošli třineckou školou. Jsem přesvědčený, že nepatří na poslední místo,“ podotkl Luhový, který s hráči hodně komunikuje. „Připomínal jsem jim jejich silné stránky, na nich stavíme hru. Nechtěl jsem také, abychom hráli zanďoura. Jsme aktivní, hodně držíme míč a snažíme se s ním něco vymyslet. Pomohly nám ale i první zápasy (výhry ve Staré Bělé a s Pustou Polomí) a kluci se chytli. Vyhráno ale ještě nemáme, pořád je to otevřené,“ dodal.

Sebevědomí i dobrá kondice týmu nechybí. V posledních třech utkáních Český Těšín vždy úspěšné dohnal ztrátu. Ve Frenštátu pod Radhoštěm otočil v závěru z 0:1 na konečných 2:1, se silnými Heřmanicemi vyrovnal v 84. minutě na 1:1 a uplynulý víkend smazal dvoubrankové manko v Čeladné a remizoval 2:2.

„Byl to kostrbatý zápas. Šancí jsme měli více, drželi jsme více míč, ale domácí hrozili z protiútoků. Po chybě ve středu hřiště nás poprvé potrestali, druhý gól dali po rohu. Standardky měli opravdu nebezpečné,“ řekl Luhový, který měl šťastnou ruku při střídání, kdy Dominik Michalisko po pár minutách na hřišti snížil.

„Snažil jsem se hráčům dodat sebevědomí. Připomínal jsem jim jejich silné stránky, na nich stavíme hru. Nechtěl jsem také, abychom hráli zanďoura.“nový trenér Českého Těšína Ľubomír Luhový o změnách, které vedly k vzestupu

„Riskovali jsme, hráli jsme na tři beky. Po vyrovnání jsme ještě zahodili tutovku. Na góly se nadřeme, na dvě branky potřebujeme šest stoprocentních šancí. Ale kluci každý zápas odmakali, nevzdávají se. Dobře se s nimi pracuje,“ pokračoval kouč.

Český Těšín má nyní tři kola před koncem soutěže dva body náskok před předposledním týmem. „Ještě se neví, kolik týmů bude sestupovat. My se ale na nic a nikoho nespoléháme. Budeme bojovat o každý bod a věřím, že se zachráníme. Ještě to bude vzrůšo,“ pousmál se Ľubomír Luhový.

Jablunkov se rychle oklepal z první jarní prohry a sesadil Brušperk z druhé příčky I.A třídy po výhře 4:1. „Minulý zápas (domácí prohra 0:3 s Dobraticemi) mě zklamal. Prohrát se může, ale výkon byl chabý, prohráli jsme rozdílem třídy. Nedostávali jsme se do koncovky, vystřelili jsme jen jednou. I proto jsme změnili způsob naší hry a vyšlo nám to. Soupeř nic neměl a střely z dálky pochytal Bruk,“ uvedl trenér Jablunkova Stanislav Kluz.

Kouč obměnil hráče na levé a pravé straně zálohy, do jejíhož středu poslal útočníka Tomáše Nieslaníka, který se dvakrát gólově prosadil. „Hráli jsme trpělivě. Ve středu jsme získávali hodně míčů a přečíslovali je díky tomu, že jsme vsadili na rychlostní typy hráčů. Na soupeře to platilo,“ těšilo Kluze. Jablunkov tuto neděli hostí (v 17.00) Bystřici, která uspěla v Hrabové 4:2 a také na jaře prohrála jen jednou.

KRAJSKÝ PŘEBOR

Čeladná – Český Těšín 2:2 (1:0)
Góly: 45. Baran, 49. Kublák – 66. Michalisko, 83. Kiška
Český Těšín: Gradek – Bolek, Sostřonek, Rac, Byrtus – J. Zogata (68. Krucina), Mendrok, Kantor, S. Zogata (60. Michalisko) – Folwarczny, Kiška. Trenér: Luhový.

I.A TŘÍDA

Jablunkov – Brušperk 4:1 (1:0)
Góly: 23. a 78. z pen. T. Nieslaník, 59. a 82. Raszka – 69. Laryš
Jablunkov: Bruk – Komár (85. Michálek), Bulawa, M. Hudzieczek, M. Cienciala – Lachowicz (74. T. Martynek), Hupka, T. Nieslaník, M. Sikora – R. Szotkowski, Raszka (86. Gurecký). Trenér: S. Kluz

Hrabová – Bystřice 2:4 (1:2)
Góly: 14. Nováček, 74. Kot – 8. L. Teofil, 12. Kisza, 58. Rusz, 68. Badura
Bystřice: Galusik – M. Teofil, B. Kreželok, Martinčík, Rusz – Badura, D. Kantor, Buryan, Liberda – L. Teofil, Kisza (79. Fober). Trenér: Černek

Vendryně – Dolní Datyně 0:2 (0:1)
Góly: 27. a 79. Gistinger
Vendryně: Košůt (46. Bohdan Hulboj) – Jochymek, D. Sikora, Palik (76. Vitek), Ťupa – Wawreczka, Divina (72. Fojcik), Pilch, M. Hulboj– Szymczyk, Guznar. Trenér: D. Martynek

I.B TŘÍDA

Horní Suchá – Hnojník 1:2 (0:2)
Góly: 67. Chrobok – 15. M. Klus, 29. Jaworek
Hnojník: T. Kroužek – T. Jantoš, Grygar, Oborný – Svoboda, Sýkora, J. Kroužek, Kozel, Brzuchanski – M. Klus, Jaworek. Trenér: Bauman.

Dolní Lutyně – Smilovice 0:1 (0:0)
Gól: 55. Topiarz
Smilovice: Bašanda – Roman Barteczek, Junga, Kocur, Kohut – Opluštil (59. Rusek), Radek Barteczek (63. R. Cienciala), Dytko – Topiarz, Baron (88. Balvar) – Przyczko. Trenér: Smatana

Nýdek – Lučina 0:5 (0:2)
Góly: 22., 60. a 68. García, 32. Mikulec, 74. Tomíček
Nýdek: Kantor (70. Holub) – Tlachač, Mazurek, Cienciala – Pyszko, Kluz, Klar, Spratek, Gajdzica (58. Suszka) – Sikora, Filipczyk (46. Bielesz). Trenér: Marsin

VÝSLEDKY V OKRESE
Písek – Návsí 3:0 (2:0), Nošovice – Mosty 1:2 (1:0), Nebory – Bukovec 1:6 (0:2), Metylovice/Frýdlant B – Hrádek 2:0 (1:0), Oldřichovice – Palkovice 4:1 (1:0)

 

 

 

Další zprávy z regionu