Třinečtí atleti zabojují o baráž do extraligy

Třinečtí atleti skončili minulý rok v první lize druzí a bojovali v baráži o nejvyšší soutěž. Trenér a předseda oddílu Stanislav Sajdok mladší by byl rád, kdyby jeho svěřenci v této sezoně na loňský výsledek navázali.

Tomáš Lichý vyhrál v úvodním kole závod na deset kilometrů. Foto: archiv oddílu

V úvodním ze čtyř kol skončil Třinec se ziskem 145 bodů čtvrtý. „Ztráta na druhý tým byla minimální, přestože nám chyběl Buba a Puczok. Ani já jsem nebyl zdravotně ok, a proto jsem šel jen dvě disciplíny. Vím, že můžeme bodově přitlačit třicet bodů. Chceme se o celkové druhé místo, kterým jsme loni překvapili, zase porvat,“ uvedl Sajdok, který šel týmu opět příkladem – vyhrál výšku (198 cm), trojskok (14,16 m) a pro družstvo získal nejvíce bodů (22).

Skvěle si vedl i Tomáš Lichý, který ovládl desetikilometrový běh a na poloviční trati byl pátý. Připsal si 18 bodů, o dva méně jich vybojoval Patrik Vašíček. „Jako jediný z týmu absolvoval tři disciplíny a vyzdvihl bych zejména výšku (195 cm), kde bojoval se mnou o výhru. Pořád jsem měl pocit, že bych mu měl radit, ale když jsme byli v soutěži už jen sami dva, tak nechtěl. Vzniká lehká rivalita, vím, že mě mí svěřenci chtějí porazit. Moc mých skalpů nemají, je to pro ně cenné. Jsou to fajn souboje, baví mě. I já to beru prestižně. Snažím se ze sebe vyždímat co nejlepší výsledek a nic jim nedám zadarmo,“ dodal.

Ženy obsadily v úvodním kole první ligy také čtvrtou příčku. „Převedly to, na co mají. Nezklamaly. Bylo to důstojné první oťukávací kolo. Ženy se musí vyrovnat se ztrátou dlouholeté opory Petry Klementové, jejíž body nám budou chybět. Přestěhovala se do Prahy, závodí za Duklu a hned v prvním extraligovém kole patřila k nejlepším,“ řekl Sajdok.

„Víme, že Opava je velmi silná (v prvním kole porazila Třinec o téměř sto bodů), ale chceme vyhrát. Doma nám to vždy jde, věřím, že jí budeme minimálně šlapat na paty.“Předseda oddílu třinecké atletiky Stanislav Sajdok mladší před druhým kolem první ligy, které tuto sobotu hostí v areálu na Lesní

Tahounem bude Tereza Douchová, která svou roli potvrdila ziskem 23 bodů (druhá ve vrhu koulí, čtvrtá v hodu diskem a oštěpem). Výborně si vedla i dorostenka Bára Sajdoková, která přidala dvacet bodů za výhru ve výšce a skvělým druhým místem v běhu na 100 metrů přes překážky. Nad hranici deseti bodů se ještě dostaly Lucie Červenková a Pavla Falharová (obě 11).

„Vyzdvihl bych ještě Karolínu Sasynovou, která skončila druhá na osmistovce ve skvělém čase. Dorostenka Hana Bruková ozdobila svou premiéru v ženách sedmi body v hodu kladivem. Je super, že téměř všechny získaly pro tým nějaký bod. Stejně jako muži. Nebodovali jen dva z dvaceti,“ podotkl.

Třinec hostí o víkendu druhé kolo, muži chtějí vyhrát

Další kolo první ligy mužů a žen je na programu tuto sobotu a uskuteční se od 10.30 na Městském stadionu na Lesní. „Víme, že Opava je velmi silná (v prvním kole porazila Třinec o téměř sto bodů), ale chceme vyhrát. Doma nám to vždy jde, věřím, že jí budeme minimálně šlapat na paty,“ uvedl trenér Stanislav Sajdok mladší k ambicím mužů.

Lidi by pozval hlavně na třinecké atlety. „Máme ve svém kádru plno výborných závodníků – účastníka ME v běhu do vrchu Tomáše Lichého, oddílového rekordmana René Sasyna, který závodí i v extralize,“ řekl olympionik z Pekingu, jehož souboje se svěřenci jsou také ve skoku do výšky i v trojskoku zajímavým zpestřením soutěže.

 

Další zprávy z regionu