Hanzelka získal stříbrnou medaili na Evropské olympiádě mládeže

Daniel Hanzelka předvedl na Evropské olympiádě mládeže svůj nejlepší desetibojařský výkon v kariéře (7342 bodů) a získal za něj stříbrnou medaili. Třinecký atlet měl na dosah i titul, za kterým zaostal o pouhých dvanáct bodů.

Daniel Hanzelka se raduje s trenérem Stanislavem Sajdokem ze stříbrné medaile na Evropské olympiádě mládeže. Foto: archiv S. Sajdoka.

„Je to můj největší úspěch a jsem s výkonem nadmíru spokojený. Nečekal jsem, že získám medaili. Takové ambice jsem neměl,“ uvedl Hanzelka, který si vylepšil svůj osobní rekord v desetiboji o téměř tři sta bodů. „Nechápu, co se to stalo. Je to obrovský skok. Jsem rád, že se nám vyplatila poctivá příprava. Sedlo mi také, že na závody chodilo hodně lidí. Potřebuji je ke svému nejlepšímu výkonu. Roztleskal jsem si je, vyhecovali mě,“ vysvětlil.

„Určitě jsem ztratil zlato v prvních dvou disciplínách. Stovku umím o dvě desetiny rychleji, stejně tak v dálce skáču přes sedm metrů. Ale se všemi výkony jsem spokojený. Udělal jsem si tři osobáky, nemám si nač stěžovat.“Daniel Hanzelka

Prozradil, že se také nerozptyloval průběžným pořadím po jednotlivých disciplínách. „V předchozích desetibojích jsem vždy počítal, kolik bodů potřebuji získat, abych měl medaili nebo vyhrál. Ale změnil jsem přístup, vůbec jsem se těmito myšlenkami nezabýval. Nekoukal jsem na mobil, jak na tom jsem, a myslím si, že mi to pomohlo,“ pokračoval Hanzelka, který vyhrál jednu disciplínu (400 m) a celkově byl v sedmi mezi třemi nejlepšími.

Před závěrečnou disciplínou (1500 metrů) ale věděl, že potřebuje předběhnout Leona Claira, aby skončil druhý. „Bylo to těsné, ale povedlo se,“ pousmál se Hanzelka, kterému moc nescházelo ani na titul. „Určitě jsem ztratil zlato v prvních dvou disciplínách. Stovku umím o dvě desetiny rychleji, stejně tak v dálce skáču přes sedm metrů. Ale se všemi výkony jsem spokojený. Udělal jsem si tři osobáky, nemám si nač stěžovat,“ podotkl.

Nestanovil si jako cíl olympiádu dospělých, ale rád by se jí zúčastnil
Evropská olympiáda mládeže je určena sportovcům ve věku 14 až 18 let. Součástí akce je velkolepé slavnostní zahájení, zapálení ohně. Závodníci bydlí v olympijské vesničce.

„Zahájení jsem se nezúčastnil, protože se konalo pozdě večer a ráno jsem už závodil. Trošičku mě to mrzí. Ani vesničku jsem moc neprošel, protože jsem byl ze závodů úplně vyřízený. Největším zážitkem jsou pro mě chvíle po zisku stříbrné medaile. Přemohly nás emoce. Rozplakali se trenéři i lidé, kteří mi fandili. Také mně ukápla slza. Bylo to silné,“ uvedl Daniel Hanzelka.

Jeho trenérem je Stanislav Sajdok mladší, který startoval na olympijských hrách dospělých v Pekingu. „Už když jsme spolu začali trénovat, zajímalo mě, jak funguje svět velké atletiky. Hodně mě psychicky připravil, uklidnil. Používal věty, které jsem u nikoho dříve neslyšel. Závody si teď víc užívám, nestresuji se,“ popsal.

Doplnil, že by se také jednou rád zúčastnil olympiády, ale nestanovuje si ji jako cíl. „Nevím, co bude za rok, za měsíc. Hlavní pro mě je, abych udělal vše nejlepší každý trénink, závod. Uvidíme, co se mi postaví do cesty a na co to bude stačit,“ vysvětlil.

Výkony Hanzelky v desetiboji:
100 m: 11,39, dálka: 688 cm, vrh koulí: 14,13 m, výška: 184 cm, 400 m: 49,11 s, 110 m přes překážky: 15,45 s, disk: 43,94 m, tyč: 420 cm, oštěp: 51,24 m, 1500 m: 4:35,78.

Další zprávy z regionu