Atlet Mitrenga získal první mistrovský titul v kariéře

Dvojnásobnou medailovou radost měl Nikodem Mitrenga po dorosteneckém mistrovství ČR. Třinecký atlet získal v běhu na 2000 metrů přes překážky titul a o den později vybojoval v osobním rekordu v tříkilometrovém běhu bronz.

Nikodemovi Mitrengovi už dříve unikl titul o jednu sekundu. Tentokrát ale nedal soupeřům na dorosteneckém MČR žádnou šanci. Foto: archiv N. Mitrengy

Mitrengovi dosud titul unikal. Letos skončil na mistrovství ČR dvakrát druhý, přičemž v dubnu ztratil v přespolním běhu na vítěze dokonce jen sekundu. „Jsem rád, že to konečně vyšlo. Je to super pocit,“ řekl Mitrenga, který byl minulý víkend ještě ve štafetě 4 x 400 metrů s Vítem Holubem, Vojtěchem Szczerbou a Františkem Szkatulou čtvrtý. Za třetím místem zaostali jen o 14 setin.

„To, že mi to letos tak běhá, je určitě tím, že jsem změnil přístup k atletice a začal se jí věnovat naplno se vším všudy. Ať už jde o stravu, regeneraci nebo tréninky. A taky mám toho nejlepšího trenéra Kamila Lubojackého, který mě perfektně připravil.“Nikodem Mitrenga

V běhu na 2000 metrů přes překážky potvrdil roli favorita. „Při pohledu na seznam přihlášených závodníků jsem si říkal, že jeden soupeř by mě mohl porazit, ale nakonec nedorazil. Před závodem mě také uklidnilo, že jsem z finální startovní listiny zjistil, že mám o deset sekund lepší letošní čas než ostatní. To je hodně. Jakmile jsem si to přečetl, spadl ze mě stres a říkal jsem si, že nejspíš vyhraji. Samozřejmě jsem to ale nechtěl podcenit. Uvědomoval jsem si, že může někdo překvapit,“ pokračoval.

Závod nakonec ovládl stylem start – cíl. „Dá se říci, že jsem titul získal s přehledem. Celou dobu jsem běžel první a postupně si zvyšoval náskok. Myslím si, že jsem všechny soupeře překvapil a zastrašil tím, že jsem za to vzal hned od startu. Už po prvním kole jsem vedl asi o deset metrů,“ řekl.

Závod vyhrál v čase 6:10.76. „Jsem celkem spokojený, i když jsem chtěl běžet pod šest minut. Měl jsem ale velký náskok (cca 50m) a trenér na mě řval, ať zpomalím, abych se zbytečně neunavil na tři tisíce metrů, které mě čekaly příští den. V závěru jsem proto zvolnil a běžel si jen tak pro radost,“ vysvětlil.

Mitrenga si o den později zaběhl na tříkilometrové trati osobní rekord 9:03.55, což stačilo na třetí místo. „Jsem velmi spokojen, s umístěním na bedně jsem prakticky nepočítal. Mým cílem bylo vytvořit si na mistrovství osobák a zkusit zaběhnout tři kiláky pod devět minut. To se mi úplně nepovedlo, ale třetí místo mi to vynahradilo,“ pousmál se.

I tento závod dobře rozběhl, po prvním kilometrů vedl. „Nemyslím si, že by mi titul z předchozího dne nějak přidal energii. Běžel jsem celou dobu s rozumem, ke konci mi síly ještě zbyly, akorát mám pomalý finiš. Když kluci zabrali na posledních dvou stech metrech, tak jsem zkusil jít s nimi, ale utekli mi,“ vysvětlil Mitrenga.

Na mistrovství ČR potvrdil dobrou formu. Letos si vylepšil osobní rekordy ve všech bězích (1500, 3000 a 2000 metrů přes překážky). „To, že mi to letos tak běhá, je určitě tím, že jsem změnil přístup k atletice a začal se jí věnovat naplno se vším všudy. Ať už jde o stravu, regeneraci nebo tréninky. A taky mám toho nejlepšího trenéra Kamila Lubojackého, který mě perfektně připravil. Mám i dva skvělé sparingpartnery Marka Krišicu a Františka Szkatulu, kteří mi pomohli splnit všechny tréninky. Chtěl bych jim touto formou moc poděkovat a doufám, že nám ta spolupráce vydrží dál a že budou skvělé výsledky přibývat,“ uzavřel.

Další zprávy z regionu