Beskydský golfový klub získal v extralize double

Beskydský golfový klub (BGK) vyhrál poprvé ve své historii v jednom roce extraligu mužů i žen. Úspěšnou sezonu podtrhl ještě dvěma tituly v mládežnických soutěžích družstev.

Ženy i muži Beskydského golfového klubu získali titul mistra republiky v letošní sezoně družstev. Foto: archiv oddílu

„Je to nejlepší sezona v historii našeho klubu. Poprvé se nám povedlo v extralize double, stejně tak jsme v soutěžích družstev neměli nikdy čtyři tituly v jednom roce. Je to mimořádné,“ uvedl sekretář BGK Jiří Kaminský.

„Poprvé se nám povedlo v extralize double, stejně tak jsme v soutěžích družstev neměli nikdy čtyři tituly v jednom roce. Je to mimořádné.“Sekretář Beskydského golfového klubu Jiří Kaminský

BGK rozšířil za poslední tři roky sbírku trofejí v soutěžích družstev o deset titulů. Soupeři si rozdělili mezi sebe jen zbylých osm. „Kamkoli poslední dobou přijedeme, pasují nás do role favorita. I v situacích, kdy si myslím, že je aspirantů na titul více a že jsou týmy vyrovnané. V golfu navrch taky platí, že míček je kulatý a že se může stát cokoli. Potvrdilo se to u mužů,“ pokračoval.

Muži skončili minulý rok při obhajobě titulu čtvrtí, letos opět usedli na trůn. V průběhu turnaje prokázali několikrát pevné nervy, zejména v rozehrávce v semifinále s Hodkovičkami. To je něco jako v hokeji prodloužení v rozhodujícím utkání série. Těsně se vyhnuli rozehrávce i ve čtvrtfinále s Brnem, ktere porazili stejně jako ve finále Hostivař 3:2.

Ženy získaly loni poprvé v klubové historii titul, který bez problémů obhájily. Postupně vyřadily Karlovy Vary (2,5:0,5), Brno (4:2) a ve finále zdolaly vítěze kvalifikace Kunětickou horu 2:1.

Smíšené družstvo do 16 let z Beskydského golfového klubu označil ředitel soutěže Jan Šonka za papírového favorita. „Podle handicapů jsme měli na turnaji o něco málo nejsilnější tým, ale ne vždy se naplní papírové předpoklady. Například naše družstvo do 16 let vypadlo loni ve čtvrtfinále, přestože v kvalifikaci skončilo druhé. Teď si ale bez problémů poradilo s Kunětickou horou i Brnem a ve finále zabojovalo. Za stavu 0:2 vyhrálo všech pět dvouher, i když mělo trochu i štěstí. Tři se rozhodly až na závěrečné jamce. Bylo to drama,“ podotkl Kaminský.

Družstvo dívek do 18 let triumfovalo stejně jako minulý rok suverénně. Všechny tři soupeře (Mstětice, Austerlitz a Hodkovičky) porazily shodně 4:1. Chlapci do 18 let prohráli ve čtvrtfinále s Albatrossem 1,5:3,5. BGK skončil pátý, ve skupině o umístění porazil Kunětickou horu 3:1 a Ostravu 3:2.

Smíšené družstvo do 14 let loni vyhrálo třetí titul za sebou, tentokrát ale ani nepostoupilo z kvalifikace. „Generace okolo Denisy Vodičkové odrostla, vychovává se nová. Ve srovnání s minulým rokem nám přestoupili tři ze čtyř hráčů mezi starší a jejich nástupci teprve získávají ostruhy. V kvalifikaci obsadili sedmé místo a na poslední postupovou příčku ztratili relativně dost. Věřím, že i tato zkušenost je ale posune,“ uzavřel Jiří Kaminský.

Zazářili i na ME do 16 let
Hráči Beskydského golfového klubu získali v letošní sezoně několik titulů mistrů ČR i v soutěžích jednotlivců. Zářila zejména Denisa Vodičková, která dokonce urvala i bronz na ME do 16 let.

„Je to obrovský úspěch,“ podotkl sekretář BGK Jiří Kaminský. „Navíc český tým vybojoval na evropském šampionátu stříbro v soutěži družstev a tři ze čtyř hráčů byli z našeho klubu. Kromě Denisy ještě Klára Hurtová a Matěj Bača. Byl to krásný pohled, že naše děti tvoří základ reprezentačního týmu. Pravidelně v jeho výběru máme ve všech kategoriích celkem sedm osm hráčů. To nás nesmírně těší,“ dodal.

Moc nechybělo, aby si z ME do 16 let odvezl bronz v soutěži jednotlivců i Bača. Medaile mu unikla o jednu ránu. „I tak je to krásné místo, byť nepopulární. Ještě Klára Hurtová skončila devátá. Měli jsme v jednotlivcích tři hráče v top ten. Je to super úspěch,“ pokračoval.

Vodičková se stala letos mezinárodní mistryní ČR v ženách i v dorostenkách (do 18 let). „Jsou to dva nejvyšší amatérské turnaje u nás. Ještě vyhrála národní mistrovství v kadetkách (do 16 let). V kadetech byl nejlepší Matěj Bača,“ dodal Jiří Kaminský.

Druhé místo obsadila Agáta Vahalová na mezinárodním mistrovství ČR žen ve hře na jamky. Třetí skončili Petr Janík v mužích a Tatiana Boháčová v kategorii do 18 let.

Další zprávy z regionu