Bikrosu skončila sezona, Pán skončil druhý v Moravské lize

Předseda třineckého oddílu bikrosu Radek Pán je spokojený, jak dopadla uplynulá sezona. Jeho syn Samuel skončil druhý v Moravské lize v kategorii osmiletých, oddílu přibylo dětí. Kaňkou ale bylo zranění reprezentanta do 16 let Matěje Fabisze.

Samuel Pán končil letos ve většině závodů Moravské ligy na stupních vítězů. Foto: archiv oddílu

„Druhé místo je velký úspěch,“ uvedl předseda třineckého oddílu Radek Pán na adresu svého syna. „Liga se skládá ze čtrnácti závodů, skoro pokaždé stál na bedně. Na vítěze neměl, ale i tak se za poslední rok ohromně zlepšil. Vyniká tím, že už v osmi letech dokáže na tréninku skákat a na tréninku vyjede muldu po zadním kole,“ dodal.

„Liga se skládá ze čtrnácti závodů, skoro pokaždé stál na bedně. Na vítěze neměl, ale i tak se za poslední rok ohromně zlepšil.“Předseda oddílu bikrosu Radek Pán

Samuel Pán skončil na mistrovství ČR dvanáctý a zúčastnil se i jednoho závodu Českého poháru, kde se probojoval do finále. Obsadil v něm osmou příčku.

„Ve srovnání s českými jezdci jsme znevýhodnění, protože nemáme nikde na Moravě tak vysoké startovací rampy. Jejich mají šest sedm metrů, naše v Třinci je poloviční. Je to problém. Nemáme tyhle starty, které jsou přitom v závodě základem, kde trénovat, protože nejbližší jsou pro nás až v Praze. Naši tak ztrácí hned od začátku, protože při rozjezdu brzdí, a už se to nedá dohnat,“ vysvětlil Pán.

Všech závodů se v Moravské lize zúčastnil Oliver Pán, který v konečném hodnocení kategorie 9 a 10 let obsadil osmé místo ze 47 jezdců. Hned za ním skončila na deváté příčce Iveta Wantuloková. Dvojí zastoupení měl třinecký oddíl i v kategorii 15 a 16 let. Michaela Wantuloková byla celkově dvanáctá, Matěj Fabisz seriál kvůli zranění nedokončil a sezona pro něho předčasně skončila.

„Mates byl letos vybrán do skupiny Talent team, která umožňuje nadějným jezdcům trénovat a rozvíjet se na nejlepších drahách v zahraničí. Měl dobrou formu, vyhrával všechny závody do mistrovství ČR,“ vysvětlil Pán.

Těší ho ale, že roste počet dětí v třineckém oddílu bikrosu. „Momentálně máme 22 členů, hodně jich přibylo ve věku 6 až 10 let. Skoro všichni se zapojili do nějakých závodů a z neregistrovaných bych vyzdvihl Tobiáše Byrtuse. Často se umisťoval na bedně a v Třinci, kde jsme organizovali první a druhé kolo Moravské ligy, dokonce jeden závod vyhrál,“ pokračoval předseda oddílu.

„Pochvalu si ale zaslouží všichni, snažili se. V závodech dostává pohár každý jezdec, který skončí do osmého místa, a často jsem na vyhlášení slyšel, že jde na podium někdo od nás. To byl příjemný pocit,“ podotkl.

 

Další zprávy z regionu