Bilko se na sportovní důchod necítí, nevzdává se ani olympijského snu

Martin Bilko se dlouhodobě drží v české reprezentaci mužů v moderním pětiboji. Trápí ho ale, že poslední roky stagnuje a připustil, že má možná před sebou v 28 letech poslední sezonu. Povzbudil jej ale Roman Šebrle.

Martin Bilko je skvělým šeřmířem a v běhu i plavání dosahuje na prahu sezony času na hranici osobních rekordů. Limituje jej ale dlouhodobě střelba. Foto: archiv M. Bilka

Šebrle, olympijský vítěz v desetiboji, mu řekl, že v jeho věku ještě ničeho v kariéře nedosáhl. To Bilko, odchovanec Sportovního centra v Bystřici, má už ve svém životopise krásné úspěchy. Stal se dokonce v roce 2017 s Ondřejem Polívkou mistrem Evropy v závodě dvoučlenných štafet a další sezonu získal při obhajobě titulu stříbro.

„Musel bych mít životní sezonu a formu, aby klaplo Tokio. Cesta vede hlavně přes Světový pohár, musel bych se dostávat až do finále mezi 36 nejlepších. Čtyři disciplíny ale nemám špatné, a když se začnu ve střelbě trefovat, kdo ví. Naděje umírá poslední.“

„Od té doby jsem žádný takhle pronikavý výsledek neudělal. Nezhoršuju se, konkurence ale ohromně vzrostla. Například s námi závodí Francouz, který drží národní rekord na 1500 metrů. Ve srovnání s ním si připadám jako slimák. Nikdy jsem nebyl běžeckým typem a mladí kluci jsou teď extrémně rychlí. Tady dělají na rozdíl ode mě kvantum bodů,“ podotkl Bilko. „Výkonnostně šli nahoru i naši mladíci Martin Vlach a Marek Grycz, i proto si moc vážím, že stále patřím do reprezentace a že každým rokem startuju na mistrovství světa i Evropy. I když naposledy už jen ve štafetách,“ dodal třinecký rodák.

Za sebou má první dva závody sezony. Uplynulý víkend skončil v Polsku čtvrtý i díky nejlepšímu šermu ze všech. O týden dříve postoupil v Maďarsku na lépe obsazené soutěži do 36členného finále. V něm se pohyboval ve středu startovního pole po šermu a plavání (200 metrů volný způsob za 2:02,61). Pohoršil si ale v jízdě na koni i kombi disciplíně (běh a střelba), v níž patřil k nejhorším.

„Běžecký i plavecký čas jsem měl na svém maximu, i v šermu podávám nadprůměrné výkony. Celkově byly oba závody slušné, ale shodil jsem kvalitní výsledky čtyř disciplín ve střelbě. Pořád mě brzdí. V trénincích v ní vidím pokroky, ale přijedu na závod a připadám si, jako bych držel pistoli poprvé v ruce,“ popsal.

Střelba je jeho slabinou dlouhodobě. Před čtyřmi lety tvrdil, že mu při zisku titulu mistra Evropy náramně sedla. Většinou ale doplácí na to, že je pomalejší a nepřesný. Na střelnici stráví i dvakrát více času než nejlepší.

„Řeším to, už jsem vystřídal čtyři pět trenérů,“ podotkl Bilko. „Jsem teď ve skupině kouče české reprezentace Jakuba Kučery, který je ve střelbě jedním z nejlepších na světě. A také si neví se mnou rady. Nikdo neví, co dělám špatně. Někdy propadám myšlence, že jsem se jako tragický střelec už narodil a že se to asi nedá naučit. Je mi líto trenéra, snaží se. Nad střelbou často uvažuju. Je to únavné,“ pokračoval.

Napadly ho proto i myšlenky o konci kariéry. „Nevidím progres a nechci zabírat místo. Uvidíme. Mám smlouvu v Dukle (Praha) na rok. Už mi také pohrozili, že chtějí vidět výsledky, jinak mi sníží úvazek na poloviční. Možná je to moje poslední sezona,“ pokračoval.

Podotkl, že končit ještě nechce. „Pořád se necítím na to, abych šel do sportovního důchodu. Před rokem jsem na to téma vedl rozhovor i s Romanem Šebrlem. Ptal se mě, kolik mi vlastně je. Když jsem řekl 27, tak odpověděl, že on v té době ještě ničeho nedosáhl. Jeho slova mě povzbudila. Ve vícebojích se dozrává později, i David Svoboda vyhrál olympiádu zhruba ve věku, jaký teď mám,“ dodal.

Musel by mít životní formu, aby se zúčastnil olympijských her v Tokiu
Martin Bilko se ani nevzdává naděje, že by za pár měsíců startoval na olympijských hrách v Tokiu. Přísná kvalifikační kritéria už splnil Martin Vlach díky bronzu na ME mužů v roce 2019. Čeští moderní pětibojaři ještě můžou vybojovat druhé místo – buď přes světový žebříček, anebo medailí z MS.

„Podle mě je největším adeptem Honza Kuf, který byl na posledním ME pátý a už má za to pěkné body v žebříčku. Je na stejné úrovni jako Martin, oba jsou schopni vozit i medaile z individuálních závodů. V závěsu mají Marka Grycze a v dalším odstupu jsem společně s dalšími pěti závodníky,“ řekl Bilko.

Olympijské hry jsou stále jeho velkým snem. „Musel bych mít životní sezonu a formu, aby klaplo Tokio. Cesta vede hlavně přes Světový pohár, musel bych se dostávat až do finále mezi 36 nejlepších. Čtyři disciplíny ale nemám špatné, a když se začnu ve střelbě trefovat, kdo ví. Naděje umírá poslední,“ pokračoval.

Dodal, že kartami může také zamíchat koronavirus. „Za necelé dva týdny startuje Světový pohár, ve kterém se budou sbírat další body do žebříčku. Původně měli startovat Martin Vlach, Ondřej Polívka, Marek Grycz a Honza Kuf, který je ale v karanténě a možná nebude závodit. Nevím, jak to ovlivní nominaci a kdo ho případně nahradí,“ řekl.

V jednom ze tří závodů Světového poháru by se ale měl ukázat. „S trenérem jsme byli domluveni, že budu startovat první dva závody sezony v Maďarsku a Polsku. Nejsem si úplně jistý, nakolik jsem ho svými výkony přesvědčil. Je ale pravda, že v Polsku (kde nestartovali Vlach, Polívka, Grycz a Kuf) jsem byl nejlepší z českých závodníků a předtím mi řekl, že bych měl dostat šanci. Budu se jí chtít chopit za pačesy. Nejde jen o olympiádu, ale celkově i o kariéru. Pokud bych opravdu letos skončil, tak chci, abych se rozloučil na výši,“ uzavřel Martin Bilko.

Další zprávy z regionu