Bilkovi obhajoba evropského zlata nevyšla, skončil pátý

Martin Bilko obsadil s Ondřejem Polívkou při obhajobě titulu mistra Evropy v moderním pětiboji ve dvoučlenných štafetách páté místo. Od medaile je dělilo třináct sekund. 

Martin Bilko nerozšířil sbírku medailí z ME mužů, ve které má zlato, stříbro i bronz. Foto: Filip Komorous

„Chtěli jsme ve štafetě urvat placku, ale nevyšlo to. Páté místo není propadák, žádnou z pěti disciplín jsme nezkazili. Ale na druhou stranu jsme ani nepředvedli nic extra. A to je potřeba, pokud máte medailové ambice. Ale ani tak jsme nebyli daleko. Ještě v polovině posledního úseku jsme na bronz ztráceli tři sekundy. Až když Ondra viděl, že to nedá, vypustil závěr, protože ho v poslední době trápí noha,“ zhodnotil závod Bilko.

Odchovanec bystřického moderního pětiboje startoval na ME potřetí v kariéře i v individuálním závodě a kvalifikací prošel bez velkých problémů. „Zaplaval jsem průměrný čas, ale v šermu jsem si vedl výborně. Dosáhl jsem bilance 16:9 a do kombi šel ze třetího místa. Horší střelbou jsem si sice přímý postup trochu zkomplikoval a musel se více vydat v běhu, ale mezi patnáct nejlepších v naší skupině jsem se vešel. Tím jsem splnil malý záchytný cíl,“ pokračoval.

Zpočátku to vypadalo, že by Bilko mohl vylepšit své dosavadní nejlepší umístění na ME dospělých. Před dvěma lety skončil 22. Ale vylosoval si koně, který mu nevyhovoval, a po parkuru klesl ze 17. na 30. místo.

„Páté místo není propadák, žádnou z pěti disciplín jsme nezkazili. Ale na druhou stranu jsme ani nepředvedli nic extra. A to je potřeba, pokud máte medailové ambice.“Martin Bilko, odchovanec bystřického oddílu moderního pětiboje

„V plavání jsem si vedl stejně jako v kvaldě, v šermu jsem se zpočátku trápil, ale zakončil jsem ho sedmi výhrami a posunul se vpřed. Následoval parkur, všechny překážky jsme přeskočili, ale sedm jsme jich shodili a propadl jsem se. Pak už se těžko bojovalo o lepší pozice a skončil jsem celkově na 34. místě,“ dodal Bilko.

Už před parkurem tušil, že ho čeká těžká jízda, protože se na stejném koni trápil i Nicola Benedetti. „Na každého koně připadají ve finále dva jezdci. Odmítnout jsem ho nemohl, protože dojeli a neposlušnost byla na hraně. Ale Ital ho zajel stejně jako já. Čirou náhodou máme oba dva metry a koník byl malý. Vypadalo to, jako bychom seděli na oslíkovi. Ale možná to byla naše chyba, nevím,“ vysvětlil.

Bilko je nicméně rád, že se po neúspěšném startu do sezony výkonnostně zvedá a že ho po dlouhé době nic netrápí. V nadsázce loni říkal, že si připadá jako hypochondr. Například v roce 2015 vynechal téměř celou sezonu kvůli únavové zlomenině bederního obratle.

„Zimní přípravu jsem měl nejkvalitnější za posledních sedm let. Konečně mi drželo zdraví,“ zaťukal Bilko na dřevo. „Změnil jsem trenéra, od začátku roku se připravuji pod vedením reprezentačního kouče Jakuba Kučery. Ve skupině mám Kufa, Polívku, Dianovou (všechno olympionici). Patří do světové špičky a i díky tréninku s nimi jdu výkonnostně nahoru. Snad to potvrdím na mistrovství světa, které je za měsíc a půl,“ uzavřel Martin Bilko.

Grycz měl na ME smůlu

Marek Grycz, který skončil nedávno 16. ve finále Světového poháru mužů, těsně neprošel na mistrovství Evropy mužů nástrahami kvalifikace. Na postup do finále mu scházely dva body. „Byl to smolný závod, ale nechci se na nic vymlouvat. Dělal jsem chyby, to mě stálo postup,“ podotkl.

Podle jeho slov mu nevyšel hlavně běh, ale chyb nastřádal více. „Plaval jsem sice dobře (2:04.53), ale kdybych byl rychlejší o pouhé čtyři setiny, postoupil bych. Po dlouhé době se mi nepovedla střelba, kde jsem oproti svému průměru nechal dvacet sekund, tedy dvacet bodů. Také jsem většinu času šermoval výborně a držel si kladnou bilanci, ale nechal jsem se psychicky rozhodit ze smolného zásahu těsně před koncem. No, a z posledních šesti zápasů jsem pak vyhrál jenom jeden. Je to škoda. Ale věřím, že si za dva týdny spravím chuť na mistrovství světa juniorů,“ uzavřel.

Další zprávy z regionu