Burgo, Mieszek a Zogata znovu oblékli třinecký dres

Testovacím kempem, jehož součástí byly i dva přípravné zápasy, uzavřel druholigový Třinec podzimní část sezony. Na tu druhou se s ním po novém roce začnou připravovat také fotbalisté, kteří se vrátili z hostování v jiných klubech – Matteo Burgo, Matěj Mieszek a David Zogata.

Matteo Burgo (u míče) hostoval ve Frýdku-Místku. Foto: ba

Závěrečný týden společné přípravy v letošním roce proběhl ve fotbalovém Třinci ve znamení testování případných posil. Trenérům Martinu Zbončákovi a Zdeňkovi Cieslarovi se představili vesměs nadějní fotbalisté ze zahraničí – čtyři z Afriky, dva ze Slovenska a jeden z Ukrajiny. Zasáhli do dvou zápasů s třetiligovými celky Frýdlantem nad Ostravicí (2:0) a Vítkovicemi (1:1).

„Ani jeden z těch fotbalistů nebyl lepší než naši stávající hráči, což byla podmínka, proto jsme jim poděkovali a rozloučili jsme se s nimi. Posily hledáme dál, zaměřujeme se spíše na prověřené hráče, které jsme si předtím vyhlédli. Vedeme s nimi jednání, budeme se snažit přivést je co možná nejdříve,“ nastínil sportovní manažer Marek Čelůstka.

Trenérům se předvedla trojice nadějných dorostenců – brankář Ondřej Schovanec, obránce Martin Klocek a záložník Viktor Buryan. Šanci dostali rovněž tři obránci, kteří na podzim hostovali v jiných oddílech – Matteo Burgo (Frýdek-Místek), David Zogata (Český Těšín) a Matěj Mieszek (Karviná). Posledně jmenovaný ještě zůstal v dorosteneckém fotbalovém světě.

„Z druhé dorostenecké ligy kterou hraje Třinec do první, v níž je Karviná, je veliký skok. Snad jsem se s tím dobře popasoval, odehrál jsem v podstatě všechno. Z nabytých zkušeností se budu snažit těžit v Třinci,“ řekl Matěj Mieszek. „Na druhou stranu mezi karvinským dorostem a třineckým áčkem je veliký rozdíl. Zatímco s Frýdlantem mi s organizací hry hodně pomohli zkušení Vojta Brak s Dominikem Straňákem, v zápase s Vítkovicemi jsem měl obranu řídit já. Snad se mi to i trochu dařilo,“ dodal.

David Zogata půl roku sbíral zkušenosti v dospělém fotbale. „Sice to bylo jen v krajském přeboru, ale i za to jsem rád. Českému Těšínu se náramně dařilo, doma jsme neztratili ani bod, dokonce jsme neinkasovali, měli jsme bilanci 24:0. Tohle jsem ještě nezažil. Hrával jsem pravidelně, i když jako střední záložník. Zpočátku jsem si na to musel zvyknout, pak už jsem se do toho dostal,“ řekl mladý fotbalista.

Poslední z trojice Matteo Burgo strávil rok v třetiligovém Frýdku-Místku. Zatímco na jaře hrával vesměs pravidelně, na podzim ze sestavy vypadl.
„Jaro bylo o hodně lepší než podzim. Udělali jsme snad deset zápasů bez prohry. Chytil jsem se na pravém beku, odehrál jsem skoro všechno. Teď na podzim se nikdo z nás nepotkal s formou, po několika utkáních jsem vypadl ze sestavy. I tak jsem za tu šanci rád. Mužský a dorostenecký fotbal, to je úplně něco jiného,“ potvrdil Burgo. V zápase s Frýdlantem odehrál první poločas za hosty. Ve druhém naskočil za Třinec a gólem na 2:0 uzavřel skóre.

Další zprávy z regionu