Byrtus ovládla juniorské MČR v běhu na lyžích a pojede na MS

Jolanta Byrtus zvítězila na juniorském mistrovství ČR v běhu na lyžích v obou disciplínách. Tituly získala s přehledem na pětikilometrové trati klasicky i v závodě na deset kilometrů volně s hromadným startem.

Jola Byrtus nadělila svým vrstevnicím na desetikilometrové trati volně minutu a více. Foto: Archiv Joly Byrtus

„Patřila jsem mezi hlavní favoritky a chtěla jsem získat oba tituly. Spokojená jsem zejména s výkonem na pětce klasicky. Ve všech závodech jezdily juniorky a ženy dohromady a za celkovou vítězkou (Petrou Novákovou), která nasbírala i nějaké body ve svěťácích, jsem zaostala jen o minutu. To je další důkaz, že se zlepšuju. Cítím to. Technika je lepší, než bývala, a také mám větší sílu, což se projevuje u soupaže a odrazů. Pořád je ale hodně na čem pracovat,“ uvedla Byrtus.

„Spokojená jsem zejména s výkonem na pětce klasicky. Ve všech závodech jezdily juniorky a ženy dohromady a za celkovou vítězkou (Petrou Novákovou), která nasbírala i nějaké body ve svěťácích, jsem zaostala jen o minutu.“Odchovankyně SKI Mosty Jola Byrtus

Odchovankyně SKI Mosty byla nejlepší juniorkou také ve sprintu, který oběma mistrovským závodům předcházel a ve kterém se tituly neudělují. Skvělými výsledky si tak zajistila po druhé za sebou start na mistrovství světa juniorů, které se začátkem února koná ve finském Vuokatti. „Když projdu testy na koronavirus, odlétám 6. února do Finska,“ upřesnila.

Byrtus zvítězila i před čtvrt rokem na mistrovství ČR v běhu na kolečkových lyžích na desetikilometrové trati s dvouminutovým náskokem. Formu si udržela.

„Během zimy se každý připravoval po svém. Asi měsíc jsem zůstala v Livignu, po Vánocích jsem odjela na Štrbské Pleso a před mistrovstvím ČR jsem se připravovala na Mísečkách. Po posledním tréninku jsem si říkala, že se cítím dobře. To bylo takové znamení, že by to mohlo dobře dopadnout. A stalo se. Sice bych si přála být i výše mezi ženami, ale o moc lepší to být nemohlo,“ uzavřela.

Další zprávy z regionu