Byrtus ovládla MČR v běhu na kolečkových lyžích

Jolanta Byrtus vyhrála mistrovství ČR juniorek v běhu na kolečkových lyžích. Odchovankyně SKI Mosty porazila druhou v pořadí na desetikilometrové trati o dvě minuty. Málem přidala titul i ve sprintu, kde skončila těsně druhá.

Jolanta Byrtus vyhrála juniorské mistrovství ČR v běhu na kolečkových lyžích. Foto: archiv J. Byrtus

Juniorky závodily společně s ženami a Byrtus i v této konkurenci držela ještě před posledním okruhem třetí místo. Nakonec skončila pátá, na bronz měla manko 27 sekund. „Trochu mi došly síly, ale taky jsem si hlídala vedoucí pozici v juniorkách. V hlavě jsem přepnula. Neriskovala jsem proto v zatáčkách, abych nespadla, i proto jsem ztratila jen v tomhle asi deset sekund,“ vysvětlila Byrtus.

„Nejde ale říci, že když vyhraju na kolečkových lyžích, tak budu mít i dobrou zimu. Je to jiné než na sněhu. Psychicky ale můžu mít navrch, je to povzbuzující.“Jolanta Byrtus

Udivilo ji, že svým vrstevnicím nadělila dvě minuty a více. „Je to hodně, a to se závodu zúčastnila kompletní juniorská špička. Předpokládala jsem, že svedeme boj o titul s holkou, která skončila třetí, a čekala bych, že ji porazím maximálně o půl minuty. Nechápu to. Její trenér mě pochválil, že jsem jako jediná jela obstojně. Překvapilo mě, že soupeřky tolik zaostávaly. A to si nemyslím, že jsem podala nějaký oslňující výkon. Dokazuje to i srovnání s ženami. Ještě mám hodně velké rezervy,“ pokračovala.

Byrtus má raději vytrvalostní disciplíny, přesto málem přidala titul i ve sprintu. Za vítězkou zaostala jen o šest desetin sekundy. „Jen je potřeba zmínit, že se vyhodnocoval jen čas z kvalifikace, kde jezdíváme v intervalech po dvaceti sekundách a ne hromadně. Do finále už nás nepustili, protože hodně pršelo. Ale v kvalifikacích se nikdo nešetří, netaktizuje se a jezdí se naplno. Těch šest desetin je skoro nic. Je to například zaškobrtnutí na startu nebo drobná chyba ve sjezdu, narovnání se,“ vysvětlila.

Kolečkové lyže patří k přípravě na běžkařskou sezonu. „Nejde ale říci, že když vyhraju na kolečkových lyžích, tak budu mít i dobrou zimu. Je to jiné než na sněhu. Psychicky ale můžu mít navrch, je to povzbuzující. Výsledek ukazuje, že jsem na tom silově dobře. Cítím, že se zlepšuju v technice, odrazím se a jedu. Přes léto jsem absolvovala soustředění i s reprezentací do 23 let. To je zase posun,“ těší ji.

Byrtus získala před dvěma lety na kolečkových lyžích první medaili na MČR, následně se kvalifikovala na Evropský olympijský festival mládeže a sezonu snů zakončila dvěma tituly na dorosteneckém MČR v běhu na lyžích. V progresu pokračovala i minulý rok po přestupu do Jeseníku. Usadila se v reprezentaci, vyhrála Český pohár juniorek v sezoně 2019/20. Letos startovala poprvé i na juniorském MS, které by mělo být jejím vrcholem i v této sezoně. „Odvolávají se závody a není jisté, že bude. Je před námi nejistá sezona,“ dodala.

Na mistrovství v běhu na kolečkových lyžích startoval i odchovanec Dolní Lomné Tobiáš Solowski, který obsadil v juniorech desáté místo ve sprintu a devatenácté na 15 kilometrové trati. „Říkal, že se cítil dobře. Obzvláště s výkonem ve vytrvalostním závodu byl spokojený,“ řekla Jolanta Byrtus. V mladších dorostenkách závodila i Anna Milerská ze SKI Mosty, která skončila čtrnáctá ve sprintu i vytrvalostním závodě.

Další zprávy z regionu