Byrtus potvrdila dobrou formu i na juniorském MS

Jolanta Byrtus se nezalekla velké konkurence na juniorském MS v běhu na lyžích a dosáhla dvou skvělých výsledků. Na pětikilometrové trati volně skončila dvacátá a v závodě 15 kilometrů klasicky obsadila 21. místo.

Jolanta Byrtus se na MSJ pohybovala ve dvou závodech na hraně druhé dvacítky. Foto: archiv J. Byrtus

Před vrcholem sezony říkal trenér české reprezentace Radek Šretr, že by byl rád, kdyby se Byrtus dostala do top 20. Dodal, že to ale odchovankyně SKI Mosty bude mít hodně složité, protože přijelo hodně dobrých závodnic. Devatenáctiletá běžkyně ale potvrdila dobrou formu z juniorského mistrovství ČR, kde koncem ledna získala dva tituly.

„Všechno si tu sedlo. Forma, trenéři se o nás skvěle starali. I tratě, byť byly velmi náročné, mi teď více vyhovovaly. Myslím si, že mi pomohla i loňská zkušenost. Už jsem nebyla tolik nervózní. To vše se promítlo do výsledků.“Jolanta Byrtus

„Jsem moc spokojená, jsou to výborné výsledky,“ řekla Byrtus po MSJ, které se konalo ve finském Vuokatti. „I přes horší umístění si více vážím výkonu na klasice. Poprvé v životě jsem jela tak dlouhý závod a padesát minut v kuse. Navíc trať byla nejobtížnější, na jaké jsem kdy startovala, a před posledním kopcem mi došly síly. Udělalo se mi černo před očima a šla jsem stromečkem. V té chvíli jsem bojovala ve skupině pěti holek o dvacítku. Nevyšlo to, ale těší mě, že jsem se vzchopila a vůbec dojela,“ vysvětlila.

Na pětce volně ji v cíli dělily jen tři sekundy od reprezentační kamarádky Nely Půbalové, která skončila patnáctá. „Ještě několik set metrů před koncem jsem byla před ní. Nezvládla jsem ale poslední sjezd, ve kterém jsem zbytečně moc zabrzdila a ztratila tím rychlost na finiš. Je to škoda, na patnácté místo jsem měla. Ale chybami se člověk učí,“ pokračovala.

Byrtus, která před dvěma lety přestoupila z Mostů do Jeseníku, se ve srovnání s loňskou premiérou na juniorském MS hodně zlepšila.

„Všechno si tu sedlo. Forma, trenéři se o nás skvěle starali. I tratě, byť byly velmi náročné, mi teď více vyhovovaly. Myslím si, že mi pomohla i loňská zkušenost. Už jsem nebyla tolik nervózní. To vše se promítlo do výsledku. Když se podívám na časy, tak na pětce volně jsem na vítězku ztratila minutu, to je přijatelné. Stejně tak dvě minuty patnáct na první místo v klasice není nic hrůzostrašného. Loni to bylo o hodně více. Jsem moc spokojená,“ uzavřela Jolanta Byrtus.

Další zprávy z regionu