Byrtus propagoval squash na světové olympiádě mládeže

Viktor Byrtus cítí, že se squash opět přiblížil společnosti olympijských sportů. Sedmnáctiletého hráče, který patří mezi svými vrstevníky k nejlepším na světě, nabila optimismem účast na Olympijských hrách mládeže v Buenos Aires.

Viktor Byrtus byl na olympiádě mládeže jediným zástupcem českého squashe. Foto: archiv V. Byrtuse

Akci organizuje Mezinárodní olympijský výbor pro nejlepší sportovce na světě od 15 do 18 let. Soutěží se ve 32 sportech a z Třince se her zúčastnila i Bára Sajdoková, která skončila na děleném místě ve skoku do výšky. Squash byl na olympiádě mládeže poprvé a vystupoval jako ukázkový sport. „Nepočítalo se skóre, nesoutěžili jsme o medaile. Šlo jen o to, abychom diváky, kterých chodilo hodně, seznámili se squashem,“ vysvětlil Byrtus.

„Z jejich obličejů jsem poznal, že je to bavilo. Navíc v roce 2024 se konají olympijské hry v Paříži a Francie chce, aby tam squash nechyběl.“ Viktor Byrtus

Na propagaci si Světová squashová federace dala záležet. V areálu her postavila skleněný kurt s přední interaktivní stěnou. „To jsem viděl úplně poprvé. Lidé mohli vidět, kam zahráváme údery, kde se nejčastěji pohybuju. Naše exhibiční zápasy komentoval odborník, který popisoval lidem, co se děje na kurtu. Vysvětloval pravidla, která také visela okolo na bannerech. Zájemci si mohli o přestávkách s námi zahrát anebo využívali vedlejší nafukovací kurty,“ popsal.

Zájem o squash byl podle slov Byrtuse obrovský a věří, že se opět přiblížili zařazení squashe mezi olympijské sporty. „Náš koordinátor v rozhovorech říkal, že si myslí, že jsme udělali směrem k olympiádě velký krok. Akci navštívili ambasadoři z celého světa, naše exhibiční zápasy sledovaly nebo si i vyzkoušely tisíce lidí a dětí. Všem jsme ukázali, jak krásný sport to je. Z jejich obličejů jsem poznal, že je to bavilo. Navíc v roce 2024 se konají olympijské hry v Paříži a Francie chce, aby tam squash nechyběl. Tím neříkám, že jsme si to místo zajistili, ale mám z toho dobrý pocit,“ pokračoval.

Nadchl ho zahajovací ceremoniál i steaky

V olympijské vesničce Viktor Byrtus nebydlel. „Bál jsem se, že budeme bokem a bez nějakých privilegií, ale servis jsme měli stejný jako ostatní sportovci. Také přístup jsme měli kamkoliv,“ těšilo Byrtuse, který stihl i zahajovací ceremoniál se zapálením ohně.

„Nadchl mě. Proběhl na náměstí Plaza de la Republika u Obelisku, což je v Buenos Aires nejnavštěvovanější památka. Nejvíce mě zaujalo, jak svrchu toho monumentu, který je celkem vysoký, spouštěli na závěsném systému lidi včetně bmx cyklistů. Dělali nejrůznější triky, fakt dechberoucí. I když jsem se trochu za ně i bál,“ popsal.

Líbilo se mu i celkově hlavní město Argentiny. „Překvapilo mě, že je tady docela i levně a že mají fakt plno dobrého jídla. Jejich steaky jsou snad na každém rohu, ochutnal jsem je a nic lepšího jsem v životě nejedl. Skvělé jsou i empenadas (kapsy z listového těsta plněné masem, sýrem a dalšími ingrediencemi). Fakt gastronomický zážitek,“ uzavřel s úsměvem.

Další zprávy z regionu