Byrtus se nominovala na juniorské MS v běhu na lyžích

Odchovankyně SKI Mosty Jolanta Byrtus bude koncem února poprvé v kariéře startovat na juniorském mistrovství světa v běhu na lyžích. Účast na vrcholné akci si zajistila na juniorském mistrovství ČR, kde získala dvě medaile.

Jolanta Byrtus si dojela na juniorském mistrovství ČR pro dvě medaile. Foto: archiv J. Byrtus

„Moc se těším,“ řekla Byrtus, která loni prohlásila, že jejím cílem je účast na juniorské MS v roce 2021. Svůj plán ale splnila s předstihem. „Už minulý rok jsem věděla, že mám na to, abych se nominovala i teď. Ale nechtěla jsem na sebe vytvářet šílený tlak. I teď se stalo, že holka, která patřila papírově k favoritkám a čekalo se, že se tam dostane, si místo nevyjela,“ vysvětlila.

„Už minulý rok jsem věděla, že mám na to, abych se nominovala i teď. Ale nechtěla jsem na sebe vytvářet šílený tlak.“Běžkyně na lyžích Jolanta Byrtus

Start sezony přitom nevypadal optimisticky. „Úplně první závod se mi v zahraničí nepovedl, tehdy jsem byla dost naštvaná. Hodně mě povzbudilo vítězství v závodě Českého poháru ve Vrchlabí, to jsem si říkala, že bych mohla být ve skatu dobrá,“ řekla.

S výsledky z MČR je velmi spokojená – skončila druhá v pětikilometrovým závodě volným způsobem (skate) a třetí na desetikilometrové trati klasicky s hromadným startem.

„Na Barču Havlíčkovou, která vyhrála obě kategorie, nemám. To je talent, startovala už na olympiádě dospělých. Vždy od ní dostávám klepec a druhé místo je tak maximem. Dokonce i ztráta na 34 sekund mi přijde na pětce volně slušná, byť je to samozřejmě pořád dost,“ pokračovala.

Byrtus se i v klasice prala o druhé místo. „To mě těší, pořád jsem teprve prvním rokem juniorka a sváděla vyrovnané boje s holkou, která je hodně dobrá. Jednou jsem ji porazila, podruhé mě těsně předstihla. Dlouho jsem s ní byla v kontaktu, ale na konci jsem vytuhla. Špatně se mi jelo, protože se hodně oteplilo a na takové počasí jsem neměla namazáno. Trápila jsem se a na vítězku nabrala ztrátu přes dvě minuty,“ dodala.

Osmnáctiletá běžkařka získala loni v dorostenkách s velkým náskokem dva tituly. Obojí ale v klasice, ve které si v této sezoně vede hůře. „Stává se to hodně závodníkům, že jeden rok jsou lepší ve skatu a druhý rok naopak v klasice. Nevím, proč to potkalo i mě. Asi v dorostu nebyla taková úroveň a klasika je více náročnější na techniku. S tou pořád zápasím a v juniorkách se už chyby projeví více,“ zamyslela se.

Byrtus přestoupila loni v lednu do Jeseníku a výkonnostně jde nahoru. „Všichni říkají, že jsem zlepšila techniku. Zesílila jsem. Nicméně reprezentační trenér mi nedávno po dojezdu řekl, že až se naučím lyžovat, bude to dobré,“ pousmála se. „Potom to trochu korigoval, že ve srovnání s minulým rokem jsem udělala pokrok. Sama ale vím, že to ještě není ono, ještě se tolik nesklouznu a nevyužiji plně energii, kterou do toho dávám,“ uzavřela.

Další zprávy z regionu