Byrtus zakončila sezonu snů dvěma tituly

Ještě před rokem neznali pořádně Jolantu Byrtus ani lidé, kteří se pohybovali v běhu na lyžích. Dnes je odchovankyně SKI Mosty dvojnásobnou mistryní ČR. Nedávno ovládla ve starších dorostenkách závod klasikou na 5 i 10 kilometrů.

Jolanta Byrtus se během sezony extrémně zlepšila. Oba tituly získala v klasice s obrovským náskokem. Foto: archiv J. Byrtus

Byrtus nadělila druhé v pořadí na pětikilometrové trati 55 sekund, na desítce dokonce minutu a čtvrt. „Je to můj největší úspěch kariéry, do této sezony jsem nebyla nikdy na mistrovství ČR ani mezi nejlepšími desíti,“ uvedla Byrtus.

Pozdvižení způsobila svými výkony i mezi trenéry. „Porovnávali i moje výsledky z minulých let a kroutí hlavou nad tím, že jsem měla loni na vítězku MČR těžkou ztrátu čtyř minut a teď jsem ji (druhou v cíli) o minutu porazila. Jsou v šoku z toho, jak mi to jde. Nikdo na začátku sezony nevěděl, kdo jsem. I teď se mého současného trenéra pořád ještě ptají, odkud mě vzal,“ pousmála se osmnáctiletá závodnice, která na začátku ledna přestoupila do Jeseníku.

„Porovnávali i moje výsledky z minulých let a kroutí hlavou nad tím, že jsem měla loni na vítězku MČR těžkou ztrátu čtyř minut a teď jsem ji (druhou v cíli) o minutu porazila. Jsou v šoku z toho, jak mi to jde.“běžkyně na lyžích Jolanta Byrtus

Vyptávají se jí také, co dělala v přípravě, že se tak zlepšila. „Ani si nemyslím, že bych trénovala více a nějak jinak než ostatní. Holky možná dřou ještě více. Ráda běhám do kopce, a to mi asi hodně pomohlo. Běhám skoro každý den. Trenérka nám sice vypisovala kratší úseky, ale vždy jsem si to protáhla na nějakých patnáct kilometrů. Bydlím v Nýdku, a když se dostanu na hřeben, tak po něm už to rychle utíká, člověk se zapomene a uběhne toho více,“ vysvětlila.

Byrtus v této sezoně na sebe poprvé upozornila loni na podzim. Na kolečkových lyžích získala stříbro na MČR, letos v lednu zase vyhrála nominační závod na EYOF (evropský olympijský festival mládeže). „Na desítce jsem byla favoritkou. Věděla jsem, že když nespadnu, měla bych vyhrát,“ dodala. Osmnáctiletá závodnice skončila ještě na MČR devátá ve sprintu a třetí ve skatu. „Nějakou část jsem i vedla, ale zpomalovaly mi při sjezdech lyže a před posledním sjezdem do cíle mě dvě předjely. Nechybělo zas tak moc, abych i tady vyhrála,“ řekla.

Paradoxně jí pomohlo zranění
Jolanta Byrtus začala s během na lyžích relativně pozdě, věnuje se mu od čtvrté třídy. I když v té době mu moc nedávala. „Nepatřila jsem k dětem, které by chtěly moc sportovat závodně. Měla jsem ke sportu blízko, ale spíš jsem ho dělala jen pro radost. Přiznávám, že to nebylo tak často,“ řekla Byrtus. „Flákala jsem tréninky a zlomilo se to v době, kdy jsem měla zlomenou nohu a dvě sezony pořádně nezávodila. Chyběl mi pohyb, rostla váha. Těšila jsem se, až začnu zase chodit a sportovat. Zjistila jsem, že mám po tréninku dobrou náladu, že mi dodává pozitivní energii. Říkala jsem si, že se na tuto sezonu zkusím pořádně připravit, a tohle je výsledek,“ pousmála se.

Startovala na olympiádě mládeže, cílem je juniorské MS
Jolanta Byrtus si z této sezony také hodně cení, že na začátku ledna vyhrála mezi českými závodnicemi nominační závody na EYOF (Evropský olympijský festival mládeže) do Sarajeva. V soutěži, kde startovali nejlepší evropští běžkaři ve věku 14 až 18 let, potvrdila skvělou formu. Na trati 7,5 kilometru klasicky dojela šestnáctá, ve skatu obsadila 25. místo.

„S výsledky i výkony jsem byla moc spokojená. I trenéři mě chválili. Nadchlo mě i vše okolo. Akce se blížila olympijským hrám dospělých, největší dojem ve mně zanechalo slavnostní zahájení a zakončení, kam dorazil plný stadion s dvaceti tisíci lidmi. Přátelská atmosféra vládla i ve městě, lidé se s námi dávali do řeči. Byl to zážitek na celý život,“ popsala Byrtus.

Na kolik je reálné, že by se jednou dostala i na olympijské hry dospělých, když je aktuálně mezi svými vrstevnicemi v ČR nejlepší? „To je moc daleko, dělí mě od nich moc práce,“ pousmála se. „Je to velký skok. Vždyť kdyby mi před startem sezony někdo řekl, že budu mistryní ČR, vysmála bych se mu. O tomhle se mi ani nesnilo,“ dodala

Cíle ale má. „V brzké době proběhne nominace do reprezentace. Ráda bych se v ní usadila. A v roce 2021 se koná na Kubalonce mistrovství světa juniorů. Tam bych chtěla startovat,“ uzavřela.

Další zprávy z regionu