Bystřice bude hrát krajský přebor

Trenér Zdeněk Černek dovedl fotbalový tým Bystřice k postupu do krajského přeboru, což by ho před dvěma a půl lety vůbec nenapadlo. Tehdy přebíral mužstvo na posledním místě v I.A třídě s jasným cílem, aby pomohl soutěž zachránit.

Fotbalisté Bystřice s pohárem pro vítěze i v nových "dresech s nápisem Mistři I.A třídy v sezoně 2018/19. Foto: oddíl

„Ještě mi pořád nedochází, co jsme dokázali,“ uvedl Černek po postupu. „Když jsem přišel v roce 2017 před startem jarní části, měli jsme na kontě devět deset bodů. Skladba týmu byla taková, že nám pomáhali i dorostenci, bez nichž bychom soutěž neudrželi,“ vzpomínal.

„O tomhle se nám ani nesnilo. Vždyť jsme za sebou nechali bašty jako Vratimov, Orlová, Albrechtice, Stonava.“Trenér Bystřice Zdeněk Černek

Soutěž v sezoně 2016/17 uhájili tak tak. Posunuli se ze čtrnácté na konečné jedenácté místo, náskok měli jen dva body před předposledním týmem, který také sestupoval.

Před další sezonou, ve které skončili šestí, mančaft posílil Ivan Martinčík, který se stal klíčovou postavou týmu a strůjcem obratu.

„Nechci shazovat ostatní, ale jeho přítomnost nás posunula dopředu. Diriguje obranu, skvěle rozehrává, kope také výborně standardky. Nechybuje. Kluci se mají od něho co učit. Hodně nám pomohlo, že Ivan přišel,“ vysvětlil Černek, který podle brankáře Bystřice Ondřeje Kreželoka vnesl s Martinčíkem do týmu řád.

„Mezi opory se zařadily i další posily Aleš Liberda a Martin Pěla. Tým je mladý, zlepšuje se. To všechno byly takové poslední díly do skládačky, která do sebe zapadla,“ vysvětlil Kreželok.

Bystřice začala aktuální ročník I.A třídy skvěle. Prvních sedm zápasů neztratila ani bod, usadila se v čele a před sebe už nikoho nepustila. Nad postupem ale trenér neuvažoval a ještě před jarní částí řekl, že platí cíl, jaký si stanovili před sezonou. To znamenalo skončit výše než loni, tedy do pátého místa.

„Až minulé kolo jsem uvěřil, že opravdu vyhrajeme. Remizovali jsme v Dobraticích, bod nám stačil k jistotě prvního místa. Vypukla tam obrovská radost, o tomhle se nám ani nesnilo. Vždyť jsme za sebou nechali bašty jako Vratimov, Orlová, Albrechtice, Stonava,“ rozplýval se Černek a potvrdil, že přihlášku do krajského přeboru bude Bystřice podávat.

Své zásluhy nezveličuje, byť od jeho příchodu mančaft ožil. „S hráči jsme si k sobě našli cestu. Sedli jsme si lidsky i fotbalově. Nejsem despota. Dělám fotbal tak, aby to hráče bavilo, devadesát procent tréninků se děje s míčem. Tohle jim vyhovovalo. Snažím se je také dělat pestře, každý trénink je jiný a kluci nevědí, co je čeká. V hlavě mám více variant, protože nikdy nevím, kolik jich přijde. Jsem naštvaný, když jich přijde málo, ale musím je pochválit, že v zápasech hodně bojovali. Občas něco zpackali, to se stává, ale vždy odvedli maximum. To mě jako trenéra těší, i proto kluci za celou sezonu prohráli jen čtyřikrát,“ dodal.

Po derby převzali pohár

Bystřice v předposledním utkání sezony podlehla Jablunkovu 1:3. „Naše motivace byla jasná. Chtěli jsme udržet domácí neporazitelnost a také jim vrátit prohru z podzimního zápasu. Ale Jablunkov hrál velmi dobře organizovaně a pokud udrží tým, mohl by příští sezonu ostatní pozlobit,“ řekl trenér Bystřice Zdeněk Černek na adresu čtvrtého Jablunkova.

Prohra jim ale nezkazila oslavu. „Převzali jsme od Karla Kuly pohár pro vítěze soutěže, dostali jsme trička s nápisem Mistři. Klobouk dolů před těmi, kdo to připravili. Diváci nám zatleskali. Ještě mě kluci slili zezadu vodou, nečekal jsem to. Ale nevadilo mi to, jsem na studenou vodu zvyklý,“ uzavřel s úsměvem.

Bystřice – Jablunkov 1:3 (0:1)
Branky: 59. L. Teofil – 8. a 90. T. Martynek, 63. M. Sikora.
Bystřice: J. Galusik – M. Teofil, B. Kreželok, Zoubek, J. Rusz – Pěla (69. Fober), D. Kantor, Buryan, Liberda (69. Kisza) – Badura (78. Staniek), L. Teofil. Trenér: Černek.
Jablunkov: Bruk – M. Sikora, Hudzieczek, M. Cienciala, Świerczek (38. Michálek) – T. Martynek, Petružálek, Hupka, R. Szotkowki (62. J. Lasota) – T. Nieslaník, Raszka (79. Pyszko). Trenér: S. Kluz.

O postup se v průběhu sezony zasloužili hráči: Radim Badura, Filip Buryan, Tomáš Fober, Jakub Galusik, David Kantor, Tomáš Kisza, David Králíček, Bogdan Kreželok, Ondřej Kreželok, Aleš Liberda, Dalibor Marosz, Ivan Martinčík, Lukáš Noga, Martin Pěla, Jakub Rusz, Jan Staniek, Lukáš Teofil, Marek Teofil, David Zoubek

Další zprávy z regionu