Bystřice vyhrála I.A třídu, Jablunkov nezlomil kuriózní gól, Smilovice jedou

Bystřice sice v Dobraticích remizovala, ale i bod ji zajistil, že je dvě kola před koncem jistým vítězem I.A třídy. Smilovice uspěly v Libhošti 3:1 a Jablunkov v boji o čtvrtou příčku udolal Orlovou 3:2.

Jakub Rusz (v červeném) je pevným článkem v sestavě Bystřice. Foto: Roman Baselides

Ivan Martinčík stabilně kopal druhou ligu a okusil i první, Filip Buryan s Davidem Kantorem hráli nejvyšší soutěž ve futsalu, Tomáš Kisza sbíral medaile na republikových šampionátech v řecko-římském zápase. Pro jejich spoluhráče Jakuba Rusze je postup do krajského přeboru vrcholem dosavadní sportovní dráhy.

„Proslýchá se, že trenér i všichni hráči by měli v Bystřici zůstat. Objeví se i nějaké posily. Na vyšší soutěž se těším, moc rád si ji vyzkouším.“Levý obránce Bystřice Jakub Rusz

Bystřický fotbalista Jakub Rusz ve své rodné obci strávil celou dosavadní kariéru. Na rozdíl od řady svých spoluhráčů, kteří se v mládežnických kategoriích v barvách Třince poměřovali s tuzemskou, potažmo moravskou elitou.

„V Třinci jsem byl jen na přípravě, kam si mě v sedmnácti vytáhl trenér Sostřonek. Po dvou měsících jsem to vzdal. Upřednostnil jsem školu a zůstal v Bystřici. Přestože přišli kvalitní fotbalisté – Buryan, Kantor, Opluštil, Samek, dokázal jsem se propracovat do základní sestavy. A teď jsem mohl být u toho, kdy jsme vyválčili pátou nejvyšší soutěž,“ zdůraznil Rusz, rodilý Bystřičan.

Jeho oddíl se po 11 letech vrátí do krajského přeboru, v němž působil deset sezon. Pět let se v Bystřici hrála dokonce i divize, čtvrtá nejvyšší soutěž. „Proslýchá se, že trenér i všichni hráči by měli v Bystřici zůstat. Objeví se i nějaké posily. Na vyšší soutěž se těším, moc rád si ji vyzkouším,“ dodal levý obránce Bystřice.

O víkendu jeho tým urval bod v Dobraticích. Domácí díky Lýskovi vedli, tři minuty před koncem centr Marka Teofila proměnil ve vyrovnání Pěla. A jelikož druhá Stonava na domácím hřišti prohrála s Albrechticemi 1:2, v Bystřici mohly naplno propuknout vítězné oslavy už dvě kola před koncem.

„Ponejvíce jsme nastupovali v okleštěné sestavě, až v posledních zápasech jsme byli kompletní. V Dobraticích jsme bojovali až do konce, vyrovnali jsme v 87. minutě. Oslavy byly velké a ještě budou. Teď ale chceme doma porazit Jablunkov, na jehož hřišti jsme dvakrát prohráli. Chceme mu to vrátit,“ dodal Rusz.

Smilovice se rozjely, Jablunkov nezlomil kuriózní gól

Smilovice navázaly na minulou výhru se Stonavou, ale zůstaly I.A třídě předposlední. „Vyrukovali jsme na ně se stejnou taktikou jako proti Stonavě. Zahustili jsme střed, bránili jsme od půlky a hrozili jsme z brejků. Vyšel nám začátek, po půl hodině jsme vedli o tři góly a měli jsme ještě další šance. Navrch se domácí hádali, trenér řval na hráče. Dobrým úvodem jsme je zaskočili. Skóre mohlo být ještě příznivější,“ uvedl trenér Smilovic Jiří Kroužek.

Libhošť v závěru poločasu snížila, ale poté už gól nepadl. „Branka do šatny s námi nezamávala. Věděli jsme, že na ně máme. Ubránili jsme se celkem bez problémů a sami jsme mohli několikrát zvýšit, pokračoval.

Tutovek si podle jeho slov vypracovali hodně. „Až je mi líto, že jsme nevyhráli teď i ve Stonavě mnohem vyšším rozdílem, protože na fóru čtu, že si kupujeme zápasy. A kdybychom dali šest sedm gólů, tak by to vypadalo jinak. Takovou ostudu si nikdo nechce uříznout. Náš tým je ale kvalitní, na I.A třídu určitě máme. Jen nás trápí proměňování šancí,“ podotkl.

Jablunkov nezlomilo, že Orlová po přestávce dvěma slepenými góly otočila skóre, zvláště druhá trefa patřila do kategorii kuriózních.

„Náš gólman odkopával míč, trefil jejich hráče a od něho se balon odrazil do branky. Ale nic jsme mu nevyčítali, stane se. Navrch založil útok, po kterém jsme vyrovnali na 2:2. Až na tu chybu chytal dobře, za první gól nemohl a několika zákroky nám pomohl,“ řekl trenér Jablunkova Stanislav Kluz.

„Vedli jsme krásným gólem po spolupráci Hupky s Raszkou, ale druhý poločas jsme začali vlažně. Od toho kuriózního gólu na 1:2 jsme ale měli více ze hry, tlačili se do koncovky a zaslouženě otočili skóre,“ dodal.

Příště čeká Jablunkov derby v Bystřici (9. června od 17.00).

Dobratice – Bystřice 1:1 (0:0)
Branky: 49. Lýsek – 87. Pěla.
Bystřice: J. Galusik – M. Teofil, B. Kreželok, Martinčík, J. Rusz (75. Badura) – Zoubek (46. Pěla), D. Kantor, Buryan, Liberda – T. Kisza (60. Noga), Staniek (46. L. Teofil). Trenér: Černek.

Libhošť – Smilovice 1:3 (1:3)
Branky: 45. Šimíček – 3. a 14. Míra, 29. Kohut.
Smilovice: Bašanda – Roman Barteczek, Kocur, Samek, Junga – R. Cienciala (46. Radek Barteczek), Baron, Dytko (85. Lipowczan), Kohut – Opluštil (89. Ondriáš), Míra (78. Gerlich). Trenér: J. Kroužek.

Jablunkov – Orlová 3:2 (1:0)
Branky: 9. Raszka, 69. Martynek, 75. Hupka – 49. a 51. Jatagandzidis.
Jablunkov: Holboj – Puczok (36. Michálek), Hudzieczek, M. Cienciala, M. Sikora – T. Martynek, Petružálek, Hupka, R. Sotkowki (67. A. Nieslanik) – T. Nieslaník (89. Pyszko), Raszka. Trenér: S. Kluz.

 

Další zprávy z regionu