Bystřice začala kanonádou, Joukl je novým trenérem Těšína

Fotbalisté Bystřice odstartovali nový ročník krajského přeboru vysokou výhrou 5:0 nad Oldřišovem. Nulu vychytala posila Lukáš Paleček. Trenérská premiéra Petra Joukla skončila prohrou, Český Těšín podlehl Brušperku 0:1.

Petr Joukl bude stejně jako v Třinci zaskakovat v případě potřeby i na hřišti. Archivní foto: Vojtěch Vladár

Bystřice se loňský podzim po postupu z I. A třídy do krajského přeboru trápila, připsala si jen osm bodů a někteří soupeři ji už odepisovali. Boje o záchranu nesvedla, výsledky od třetí ligy dolů se na jaře anulovaly. Teď chce všem ukázat, že do soutěže patří.

„Máme před sebou hodně práce. Dlouho se nehrálo, na klucích je pauza znát. Asi největší problém je v kondici, ale s tím se bude potýkat více mančaftů.“Trenér Českého Těšína Petr Joukl

„Věřím, že budeme hrát jinou roli než loni,“ řekl trenér Bystřice Zdeněk Černek po zápase. „Jsem rád, že se nám vstup do sezony vydařil. Nechci ale výsledek prvního utkání přeceňovat a vyvozovat z něj závěry. Musíme zůstat nohama na zemi a jít zápas od zápasu. Určitě jsme na sebe ale upozornili, mužstva teď budou proti nám hrát ostražitěji,“ dodal.

V Bystřici skončili Marek a Lukáš Teofilovi, ale posílil ji Paleček, dlouholetá opora druholigového Třince, a záložník Jiří Pilch, který zvyšoval v sedmé minutě už na 2:0. Z dorostu ještě přišli tři hráči – Jiří Kreželok, Marek Martinčík a Marek Foniok, který v závěru z pozice střídajícího hráče upravil po pár sekundách pobytu na hřišti skóre na konečných 5:0.

„Rozhodly dvě rychlé branky a týmový výkon. Co jsme si řekli, to platilo,“ těšilo Zdeňka Černeka. „V prvním poločase ale měli dvě tutovky. Při první jejich hráč v pětce před prázdnou brankou promáchl, míč mu přeskočil nohu (za stavu 2:0). Později nedali penaltu. Ve druhé půli jsme ale měli hru pod kontrolou. Přidali jsme dvě branky a ještě jsme neproměnili penaltu. Tu nejdůležitější jsme ale v úvodu zápasu naštěstí dali,“ řekl kouč.

Joukl bude v Těšíně působit jako hrající trenér, proti Brušperku nastoupil
Petr Joukl opustil Třinec po dvanácti letech, v klubu před třemi lety po konci hráčského kariéry plynule přešel do role trenéra. Nejdříve působil dva roky jako asistent trenéra u juniorky, minulý ročník vykonával stejnou funkci v béčku. I v Českém Těšíně povede v případě nouze tým i na hřišti a proti Brušperku hned zaskočil na postu stopera.

„Prvních dvacet pět minut jsme byli lepším týmem, slušně jsme kombinovali. Zápas rozhodly penalty. Soupeř svoji po půl hodině hry proměnil, my jsme ji deset minut před koncem zahodili. Je to škoda, zápasu by slušela remíza,“ mrzelo Joukla.

V klubu je zhruba měsíc, ve funkci vystřídal Ľubomíra Luhového, který se stal trenérem třineckého béčka. „Máme před sebou hodně práce. Dlouho se nehrálo, na klucích je pauza znát. Asi největší problém je v kondici, ale s tím se bude potýkat více mančaftů. Na Brušperku bylo vidět, že jim ke konci zápasu docházely síly. Je škoda, že jsme toho nevyužili. Ale manko doženeme a herně to nebylo špatné. Přecházíme taky na nový herní systém a ještě to chce čas, než si to sedne. Kluci jsou ale šikovní,“ řekl.

Český Těšín v poslední době zapracoval mladé hráče, například Slowiaczka a Krucinu. Tentokrát si vytáhl z dorostu Adama Opiola a z Bohumína získal Denise Siekieru. Z mužstva odešel Vlachovič do Petrovic a do Třince se vrátili z hostování čtyři hráči (na podzim v týmu působili Lanc, Cieslar, Latocha, Nazareno). Kariéru ještě přerušil Sebastian Zogata.

„Oslovili jsme hodně hráčů, ale nic dalšího neklaplo. Pořád ještě sháníme, předběžně jsme domluveni s Třincem, že by nám opět pustil dva tři hráče. Ale odvíjí se to od situace v áčku, jak poskládají tým. Může se taky stát, že jich bude málo a nepošlou nám nikoho. Čekáme. První zápas ale ukázal, že na tom nejsme špatně,“ uzavřel.

Tento víkend odstartují novou sezonu i týmy v I. A a I. B třídě.

Bystřice – Oldřišov 5:0 (3:0)
Branky: 4. Liberda z pen., 7. Pilch, 39. B Kreželok, 71. Buryan, 78. Foniok.
Bystřice: Paleček – Liberda, I. Martinčík, B. Kreželok, J. Rusz – Zoubek (77. Foniok), D. Kantor (89. M. Martinčík), Buryan, Pilch – Baron (88. Staniek), Badura (60. T. Kisza). Trenér: Černek.

Český Těšín – Brušperk 0:1 (0:1)
Branka: 31. Bogdan z pen.
Český Těšín: Pecha – Slowiaczek, Bolek, Joukl, Byrtus – Šiška (72. Guznar) – Bičaník (88. J. Zogata), Michalisko, Siekiera, Krucina – Folwarczny. Trenér: Joukl.

Další zprávy z regionu