Bystřičtí pětibojaři bojovali na mistrovství Evropy o medaili

Dvoučlennou štafetu na mužském mistrovství Evropy v moderním pětiboji tvořili odchovanci z Bystřického sportovního centra. Martin Bilko s Markem Gryczem drželi ještě v průběhu poslední disciplíny třetí příčku, ale nakonec skončili pátí.

Marek Grycz soutěžil na mistrovství Evropy v moderním pětiboji i v individuálním závodě. Jízdu na koni měl bezchybnou. Foto: Filip Komorous

„Konkurence byla nižší než obvykle, protože někteří ladí formu na olympijské hry a vypustili mistrovství Evropy. Měli jsme proto medailové ambice. Marek podal lehce nadprůměrný výkon, závodil dobře. Bohužel jsem se letos na mistrovství světa i teď na ME nesetkal s formou technických disciplín. Kdybych podal v šermu i ve střelbě průměrný výsledek, troufám si tvrdit, že jsme na bedně. Jsem zklamaný,“ uvedl Bilko, který se před čtyřmi lety stal ve stejném typu závodu mistrem Evropy.

„Bohužel jsem se letos na mistrovství světa i teď na ME nesetkal s formou technických disciplín. Kdybych podal v šermu i ve střelbě průměrný výsledek, troufám si tvrdit, že jsme na bedně. Jsem zklamaný.“Martin Bilko

Čeští reprezentanti rozjeli závod skvěle, zaplavali z celého startovního pole nejrychlejší čas a po úvodní disciplíně vedli. Bilkovi ale následně nevyšel šerm, který býval jeho silnou stránkou. Na ME skončil s pasivní bilancí šesti výher a deseti proher. Grycz vyhrál devět z šestnácti soubojů.

„S Liborem Capalinim (asistent reprezentačního trenéra) rozebíráme výkony. Je medailistou z olympijských her, ale řekl mi, že ve své kariéře zažil rok, kdy mu nešla střelba. I když ji trénoval stejně, najednou přišel pokles a další sezonu už to zase šlo, aniž by něco měnil. Teď to nejspíš postihlo v šermu i mě. Na trénincích vypadám jinak,“ vysvětlil.

Do hry o medaile je dostala jízda na koni, ve které podali druhý nejlepší výkon ze všech účastníků. Před kombinovanou disciplínou tak byli třetí.

„Titul se nám kvůli mému šermu už vzdálil hodně. Medaile ale vypadala nadějně ještě i v polovině kombi, když jsme měli zhruba deset sekund náskok před čtvrtým. V mé poslední střelbě jsme ji ale definitivně ztratili. Na stanovišti jsem zůstal 33 sekund, to je i trojnásobně déle než u nejlepších. Zkazil jsem nám to,“ mrzelo ho.

Oba startovali spolu vůbec poprvé ve dvoučlenném závodě štafet. „Závodilo se nám dobře, celý den jsme si měli o čem povídat. Například jsme si zavzpomínali, jak jsme vstávali ve čtyři hodiny na ranní tréninky. Bylo to náročné, ale veškerá dřina měla smysl. Jen škoda, že jsme tady na ME nevybojovali medaili. Měli jsme na to,“ uvedl Bilko.

Grycze připravil šerm o lepší výsledek v individuálním závodě
Marek Grycz obsadil devatenácté místo na mužském mistrovství Evropy v moderním pětiboji. Ze všech 37 finalistů měl druhý nejrychlejší čas v plavání a třetí nejlepší jízdu na koni. Propadl ale v šermu, ve kterém vyhrál jen dvanáct z 36 soubojů.

„Šermířskou disciplínu jsem úplně zkazil. Nefungovalo mi v ní nic. Nešla mi obrana ani útok. Dělal jsem velké technické i taktické chyby,“ mrzelo Grycze.

Se zbývajícími čtyřmi disciplínami byl spokojený. I v kombi, který se skládá z běhu a střelby, dosáhl šestnáctého nejrychlejšího času. „Ostatní disciplíny byly v pořádku. Střelba mohla být o něco lepší, ale žádný průšvih. Druhý čas v plavání je super, čistá jízda na koni taky, za to jsem moc rád. Ale samozřejmě celkové devatenácté místo je pro mě zklamáním,“ pokračoval.

Další zprávy z regionu