Čelůstka postrádal lídra i šéfa obrany, do přípravy zasáhlo 14 nových hráčů

Krizové situace, kterými si třinečtí fotbalisté v průběhu jarní části prošli, posloužila Marku Čelůstkovi i jako cenná lekce. Zjistil, že mužstvu chybí lídr, šéf obrany a že se musí při výběru posil více zaobírat i charakterem hráčů.

Marek Čelůstka má za sebou rok ve funkci sportovního manažera FK Fotbal Třinec. Foto: ba

„Když nám po karanténě upravili rozpis zápasů, věděl jsem, že to bude pro hráče strašně náročné. Měli jsme podle nového plánu odehrát posledních sedm utkání ve třech týdnech, ale říkal jsem si, že se alespoň prověří charakter kabiny. To se i stalo, ale nejde o příjemné zjištění. Odkryly se v plné nahotě naše slabiny. Zklamalo mě hlavně, že tým netáhl za jeden provaz, a ukázalo se, že nám chybí určité typy hráčů,“ uvedl sportovní manažer FK Fotbal Třinec Marek Čelůstka.

„Říkal jsem si, že náročný program alespoň prověří charakter kabiny. To se i stalo, ale nejde o příjemné zjištění. Zklamalo mě hlavně, že tým netáhl za jeden provaz, a ukázalo se, že nám chybí určité typy hráčů.“ Sportovní manažer FK Fotbal Třinec Marek Čelůstka

V prvé řadě mu scházel šéf obrany, ve které ještě loni nastupoval. „Strašně jsme vzadu chybovali, postrádal jsem lepší organizaci obranné čtveřice. Někoho, kdo by ji řídil. Mělo to dopad i na ostatní. Hráli by klidněji a dovolili by si více, kdyby věděli, že se můžou spolehnout na hráče za sebou,“ vysvětlil sportovní manažer.

Přiznal také, že očekával více od zkušených hráčů. „Chyběl nám lídr, který by před zápasem hráče vyburcoval v kabině a zároveň by šel příkladem i na hřišti. Myslel jsem si, že je máme v osobě Kušníra a Valenty, ale nezhostili se této role, jak jsem si představoval. Ale v žádném případě je neviním z neúspěšné sezony. Spousta kluků podávala na jaře nevyrovnané, někteří až podprůměrné výkony. To bylo pro mě obrovské zklamání,“ pokračoval.

Třinecký trenér Svatopluk Habanec během minulé sezony pronesl, že má pracovité a hodné mužstvo. Postrádá ale rafany. „Hráči se snaží, to jim nejde upřít. Jsou po prohře zklamaní, ale souhlasím s trenérem, že chybí v mužstvu typ hráče, který by v osobních soubojích ještě víc přitvrdil. Ukázal větší emoce, strhl tím ostatní. Je pro mě poučením, že se musím více zaobírat i výběrem charakterů hráčů,“ dodal.

Za sebou mají první týden přípravy, kterou rozjeli zostra: ve třech zápasech se v třineckém dresu představilo čtrnáct nových hráčů – čtyři brankáři (Cipra, Ciupa, Lapeš, Weiss), šest obránců (Bolf, Celba, Cverna, Fareb, Neuer, Šimko), dva záložníci (Šipek, Zlatohlávek) a dva útočníci (Attah, Barkov).

„Zatím jsme nikoho nepodepsali. Pořád zkoušíme, jednáme s hráči a kluby. Šest jich už skončilo (Barkov, Cipra, Fareb, Lapeš, Šimko a Weiss). Ostatní ještě dostanou šanci ukázat, co v nich je, protože nás čeká ve středu (5. 8.) zápas v Ostravě s Baníkem a v sobotu doma s Opavou (8. 8, 10.30). Nově s námi ještě trénují obránci Houžvička a Rudzan. Další týden už ale chceme pracovat s kádrem, se kterým půjdeme do podzimní části, a v závěru nás prověří v generálce Karviná,“ pokračoval.

Po sezoně v Třinci skončilo pět hráčů (Chmiel, Kušnír, Valenta, Machalík, Wojnar) a Marek Čelůstka si uvědomuje, že kádr neměli ani na jaře moc široký. I proto zkoušejí tolik hráčů. „Navíc máme dlouhodobě zraněného gólmana Adamušku a stopera Bedecse. Hrozí, že budou chybět celý podzim, to je hodně velké oslabení a problém. Hledáme hlavně hráče do branky a defenzívy. Hodil by se nám i jeden kvalitnější útočník, který by vytvořil konkurenci Akulininovi. Se zálohou nemáme problém,“ upřesnil.

 

Více si přečtete v zítřejším vydání Třineckého hutníku.

 

Další zprávy z regionu