Češi jsou mistry světa v běhu do vrchu, titul má Chrascina i Lichý

Marek Chrascina by považoval jen zisk medaile z MS dospělých v běhu do vrchu za sci-fi. Minulý rok skončil na MS 36., na trénincích v Argentině se trápil a o trati si myslel, že mu nebude sedět. V závodě ale překvapil i sám sebe.

Marek Chrascina (druhý zleva) a Tomáš Lichý (úplně vpravo) se radují z titulu mistra světa. Foto: ČAS - Tomáš Taubr

Chrascina zvládl patnáctikilometrovou trať v čase 1:05:57 a o tři sekundy udržel bronzovou příčku před krajanem Janem Janů. Oba položili základ nečekaného triumfu českého týmu v soutěži družstev, které tvořili ještě Jáchym Kovář (10. místo, 1:07:27) a další třinecký atlet Tomáš Lichý (25. místo, 1:10:32).

„Nechápu to, vždy jsem býval kolem třicítky.“Marek Chrascina

„Je to obrovské překvapení. Na startu byla spousta jmen, se kterými jsem doteď běžně prohrával o pět minut. Takže jsem ani nečekal umístění v první desítce a že se do ní se mnou vlezou další dva Češi,“ uvedl Chrascina. Přitom až na Ugandu, která nedostala víza, se v závodě sešla kompletní světová špička. „Český tým neporazil Italy, Francouze, Brity nebo Američany v mužích řadu let, natož všechny najednou v jednom závodě. Je neskutečné, jak se to všechno sešlo,“ pokračoval.

Chrascina se na třetím kilometru dotáhl na asi desetičlennou vedoucí skupinku. Následně těžil ze spolupráce s Janů, se kterým až do osmého kilometru střídali a dělili o třetí místo. „Nechápu to, vždy jsem býval kolem třicítky,“ kroutil hlavou. Poté začal ztrácet, klesl na pátou příčku a na dvanáctém kilometru zaostával šedesát metrů na bronz.

Od té chvíle se ale Chrascina oběma soupeřům před sebou přibližoval a pět set metrů před cílem, kdy je měl na dosah patnácti metrů, zaútočil. „Zlomil jsem je, ale špatně jsem odhadl, kde je cíl. Očekával jsem, že přijde dřív, a ještě mi zbývalo asi dvě stě metrů. Zuby nehty jsem držel drobný náskok a vůbec jsem netušil, jak daleko za mnou oba jsou. Asi sedmdesát metrů před cílem jsem začal věřit, že to dotáhnu,“ dodal.

Sajdoka zaujaly u Chrasciny tréninkové dávky à la Zátopek
Marek Chrascina je prvním, kdo získal v historii třinecké atletiky medaili v individuálním závodě na mistrovství světa dospělých. Dodal, že za úspěchem stojí zejména nejtěžší příprava v životě. I předseda oddílu Stanislav Sajdok mladší vyzdvihl enormní dávky, které 22letý rodák z Jablunkova zvládl.

„Během sedmitýdenní přípravy uběhl 900 kilometrů s převýšením 20 tisíc metrů. Když jsem to slyšel prvně, ptal jsem se, zda je to objem tréninků v součtu celé skupiny. Je to fakt tvrdá příprava a obdivuju, že to vydržel,“ uvedl Sajdok, který startoval v roce 2008 na olympijských hrách v Pekingu.

Přiznal, že takové tréninkové dávky si v přípravě nikdy nevyzkoušel. „Nemyslím si, že bych je dokázal pojmout. Jsou to obrovská kvanta, jaká v dřívější době zvládaly jen legendy Emil Zátopek a Jarmila Kratochvílová. Samozřejmě má do jejich slávy daleko, ale dokázal, že má obrovskou fyzickou kapacitu a odhodlání,“ podotkl.

Ještě více informací si o mimořádném úspěchu našich atletů přečtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu