Čeští tenisté neztratili proti Izraeli ani set, vyzdvihli atmosféru

Čeští tenisté vedou v Davisovém poháru po úvodním hrací dni nad Izraelem 2:0. První bod zajistil týmu Jakub Menšík a na něj navázal Jiří Lehečka. Zápas pokračuje ve sportovním areálu Vitality Slezsko v neděli od 13 hodin.

Jiří Lehečka vybojoval pro český tým ve vyprodané sportovní hale Vitality Slezsko v Davisovém poháru druhý bod. Foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Kapitán Jaroslav Navrátil při losu překvapil, že upřednostnil 18letého Jakuba Menšíka, který patří k talentovaným českým hráčům a prorokuje se mu velká budoucnost. Nominaci vysvětlil tím, že se Tomáš Macháč ještě cítí unavený po návratu z Austrálie.

„Už přivítání bylo ohromné, stejně tak slavnostní nástup. Kluci v šatně říkali, že se jim hrálo výborně a chválili atmosféru. Sice tady vládne hokej, ale lidé se projevili také jako fantastické tenisové publikum. Když se Kubovi (Menšíkovi) nedařilo, strašně zvedli.“Jaroslav Navrátil

Menšík, který hrál v Davisovém poháru před domácím publikem, důvěru nezklamal a izraelskou jedničku Yshaie Oliela porazil 6:1 a 7:6. Stejný poměrem vyhrál i Lehečka nad Danielem Cukiermanem.

Menšík vyhrál první set za 26 minut, jediný gem ztratil za stavu 3:0 a soupeře dvakrát připravil o podání. Po zcela jasném průběhu následovalo ve druhé sadě drama. Oba hráči neztratili ani jednou servis, i když každý měl jednou namále. Český tenista ve třetí hře nevyužil tři brejkboly a poté zažil krušné chvilky. Odvracel za stavu 5:6 tři setboly a v tiebreaku prohrával 2:4. Pěti vítěznými míči v řadě ale získal sadu i zápas pro sebe.

„Kuba nastoupil v prvním singlu sebevědomě, soupeř nekladl moc odpor,“ uvedl Navrátil. Doplnil, že pořád Menšíkovi připomínal, aby hrál pozorně, že nepůjde vše hladce celý zápas. „Ale tlačil na pilu, udělal ve druhém setu chyby a navíc se soupeř hodně zlepšil. Klobouk dolů, jak ale Kuba zápas dohrál. Potvrdil, že má vysoké sebevědomí z Australian Open a otočil v tiebreaku pěti vítěznými míči za sebou. Jirkovi se tak mohlo hrát lépe,“ dodal.

Lehečka prohrál úvodní gem zápasu, ale ve zbytku prvního setu ztratil jen osm míčů. Ovládl jej za 27 minut. Český hráč si zápas zkomplikoval ve druhém setu, když za stavu 2:2 ztratil poprvé a naposled servis. Už v následující hře ale vyrovnal na 3:3 a tiebreak ovládl poměrem 7:2.

„Nevím, zda se (s Menšíkem) domluvili, ale zápas měl podobný průběh. První set vyhrál úplně v klidu a ve druhém kazil,“ řekl Navrátil. „Zejména za stavu 2:2 zahrál velmi špatný gem a zakončil jej dvojchybou. Říkal jsem mu, že se nic neděje, že vedeme v zápase a má set navrch. Okamžitě jej brejknul a je škoda, že nevyužil za stavu 5:4 a 30:15 výhodnou situaci, ve které zkazil lehký return. Nicméně v tiebreaku ukázal, proč je hráčem první třicítky,“ doplnil.

Postupový bod chtějí získat už ve čtyřhře. Navrátil věří, že diváci týmu opět pomůžou
Český tenisový svaz si zvolil pro pořádání zápasu s Izraelem sportovní areál Vitality Slezsko. Do vyprodané haly se vměstnalo 1300 lidí a kapitán Jaroslav Navrátil si pochvaloval, že vytvořili neskutečnou kulisu.

„Už přivítání bylo ohromné, stejně tak slavnostní nástup. Kluci v šatně říkali, že se jim hrálo výborně a chválili atmosféru. Sice tady vládne hokej, ale lidé se projevili také jako fantastické tenisové publikum. Když se Kubovi (Menšíkovi) nedařilo, strašně ho zvedli. Věřím, že pomůžou i zítra,“ řekl Navrátil.

Jeho svěřenci se utkání s Izraelem naposledy před dvěma lety. Tehdy prohráli jediný zápas zrovna ve čtyřhře, kterou začíná nedělní program.

„Očekávám, že to bude jiný zápas. Adam (Pavlásek) je velmi zkušeným deblistou, dobře hraje na síti. Tomáš (Macháč) zlepšil voleje a má dobrý servis. Největším rozdílem je, že už za Izrael nehraje Ehrlich, který byl posledně nejlepším na kurtu. Doufám, že ve čtyřhře stvrdíme postup a bude moc hrát v klidu singla Víťa Kopřiva,“ pokračoval.

Souboje v Davisově poháru se hrají na tři vítězné zápasy. Českému týmu tak schází poslední bod. Podle regulí ITF (Mezinárodní tenisové federace) se musí v neděli odehrát minimálně dvě utkání bez ohledu na to, zda už je po třech zápasech jasno o postupujícím družstvu.

Další zprávy z regionu