Chlebiková má bronz z MČR, Chrascina špatně načasoval formu

Třinecká atletka Aneta Chlebiková skončila třetí na ženském mistrovství ČR v běhu na 5000 metrů. Trať zvládla v čase 16:40.90 a bronzovou medaili uhájila s přehledem. Na nejlepší dvě závodnice ale ztratila jedenáct a dvanáct sekund.

Aneta Chlebiková (vpravo) skončila na ženském mistrovství ČR třetí v běhu na 5000 metrů. Foto: archiv A. Chlebikové

„S časem spokojená nejsem. Byl to však taktický závod, ve kterém jsem doběhla na třetím místě, a to mě hodně potěšilo po celoročním trápení s achilovkou a následně prodělaném covidu,“ uvedla Chlebiková.

„S časem spokojená nejsem. Byl to však taktický závod, ve kterém jsem doběhla na třetím místě, a to mě hodně potěšilo po celoročním trápení s achilovkou a následně prodělaném covidu.“Třinecká atletka Aneta Chlebiková

Od začátku se pohybovala v čele závodu. „S Moirou (Stewart) jsme se střídaly na vedoucí pozici až do čtvrtého kilometru, pak jsem uvážila, že by bylo dobré zpomalit a pošetřit síly do finiše. Cítila jsem se dobře, ale pět set metrů před cílem holky nastoupily a nedokázala jsem je zachytit,“ mrzelo ji.

Chlebiková dodala, že finiš si pořád promítá v hlavě. „Sleduju je a vím, že jsou teď obě ve výborné formě. Ale to, jak dlouhý finiš předvedly, mi až vyrazilo dech. Neskutečné. Je hodně těžké po čtyřech kilometrech v tempu nasadit takový finiš až do posledních metrů. Já jsem už poslední kolo nezvládla ani hlavou, nešlo mi ani zrychlit. Tam už bylo jasné, že na titul nezaútočím,“ dodala.

Marek Chrascina obsadil čtvrté místo v běhu 3000 metrů přes překážky. Dosáhl času 9:10.08. „Prvních šest set metrů jsem vedl, do půl závodu jsem byl třetí a pak jsem se propadl na čtvrtou příčku. Asi je mi souzená, protože se mi to ve stejné disciplíně povedlo na MČR popáté v řadě. To už musí být nějaký rekord,“ řekl smutně.

Zklamaný byl ale především s časem. Ještě před měsícem zvládl stejnou trať o dvacet sekund rychleji, což by stačilo na titul. „Poslední tři roky jsem snad hůře neběžel,“ kroutil Chrascina hlavou. „Favorit na vítězství jsem úplně nebyl, měl jsem druhý nejlepší čas. Nicméně jednička Vích měl něco s kolenem a neběžel tak rychle. Myslím si, že kdybych byl ve formě jak před měsícem, tak jsem se mohl rvát o zlato. Ale od začátku jsem se trápil a jsem rád, že z toho bylo alespoň čtvrté místo,“ pokračoval.

Na mistrovství ČR startovala i Simona Vrzalová. Českotěšínská rodačka byla třetí v běhu na 1500 metrů (4:11.47). Na stejné tratil byl odchovanec třinecké atletiky René Sasyn osmý (3:53.04).

Další zprávy z regionu