Chlebiková má první medaili z MČR žen v krosu, Sasyn vládl juniorům

Aneta Chlebiková získala poprvé medaili na mistrovství ČR žen v přespolním běhu, ve kterém skončila třetí. V juniorské kategorii triumfoval René Sasyn, odchovanec třinecké atletiky, který na začátku roku přešel do Dukly Praha.

Aneta Chlebiková (vpravo) se poprvé postavila na ženském mistrovství ČR v přespolním běhu na stupně vítězů. Foto: archiv A. Chlebikové

„Jsem neskutečně spokojená. Medaili jsem si možná tak trochu přála, ale moc jsem v ni nedoufala, protože konkurence byla nabitá,“ uvedla po závodě Chlebiková, která na vítězku ztratila šestnáct sekund.

Na rychlé trati, která měřila osm kilometrů (4 dvoukilometrové okruhy), jí obě soupeřky malinko utekly v předposledním kolečku a desetisekundovou ztrátu nestáhla. „Musím zapracovat na rychlosti a myslím, že zrovna psychika hrála velkou roli v posledním mírném stoupání. Jsme ale s trenérem na dobré cestě v přípravě na následující mistrovství Evropy v Tilburgu, kam jsem se kvalifikovala,“ těšilo Chlebikovou.

„Slyšel jak kluci za mnou těžce dýchají, tak jsem se rozhodl protáhnout krok a udělat nástup. Záměr mi vyšel, utrhl jsem se jim. Poté jsem si náskok až do cíle jen kontroloval.“René Sasyn

Na mistrovství Evropy v přespolním běhu, kam odlétá 7. prosince, ji posunul právě výkon na MČR a také splněný limit na 5000 metrů na dráze – na MČR do 23 let tuto trať zaběhla za 16:36,21.

Sasyn vládl juniorům, v Praze denně potkává své vzory

Junioři běželi tři dvoukilometrové kolečka a Sasyn patřil do užšího kruhu favoritů. „Na medaili jsem si věřil, ale nečekal jsem, že se mi povede vyhrát. Ve startovním poli byli dva kluci, kteří letos předváděli famózní výkony, a osobně jsem tipoval, že si to rozdají mezi sebou,“ uvedl Sasyn, který vyhrál s náskokem dvanácti sekund. „Na dlouhých tratích to není zase tak moc. Dá se získat během jednoho kilometru,“ dodal.

Talentovaný atlet běžel od začátku v čele, udával tempo a snažil se vnímat a hledat slabiny svých soupeřů. Jeho chvíle přišla při vbíhání do závěrečného kola, kdy se rozhodl roztrhat početnou skupinku. „Slyšel jak kluci za mnou těžce dýchají, tak jsem se rozhodl protáhnout krok a udělat nástup. Záměr mi vyšel, utrhl jsem se jim. Poté jsem si, asi poslední kilometr a půl, náskok jen kontroloval a šetřil síly pro případný finiš,“ popsal.

Jde o nejlepší výsledek, kterého v Dukle Praha dosáhl. „Když jsem šel k panu Sequentovi, tak jsme se dohodli na úplně jiné cestě, než jakou jsem šel v Třinci. Proto jsem se přibližně rok zlepšoval velmi málo. Nabíhal jsem jen objemy a sílu. Nevím, zda už je tohle období u konce, ale jsem opravdu rád, že jsem teď uspěl i s takovým typem tréninku,“ těšilo Sasyna, který v barvách třinecké atletiky získal pět mistrovských titulů (1500m, 3 x 3000m a přespolní běh).

„Tenhle titul ale řadím nejvýš, protože jsem už v nejstarší mládežnické kategorii a protože jsem se zároveň kvalifikoval na Mistrovství Evropy do nizozemského Tilburgu,“ pokračoval Sasyn, který patří v Dukle Praha v 18 letech k nejmladším atletům. „Téměř denně potkávám své atletické vzory, je to hezká motivace. Často ale dojíždím domů. Studuji v Třinci a jsem rád, že mi učitelé vycházejí vstříc, jak jen to jde. Rovněž i vedení Dukly mi vychází maximálně vstříc. Mám se skvěle,“ pousmál se.

Mezi muži uzavíral první desítku Marek Chrascina. Odchovankyně třinecké atletiky Simona Vrzalová, která minulý rok přespolní běh v ženách vyhrála, letos kros vynechala a začala už s přípravou na halovou sezonu.

 

Další zprávy z regionu