Chrascina běžel v závodu Evropského poháru na dráze

Marek Chrascina nahradil zrušené mistrovství Evropy v běhu do vrchu premiérovým startem v Evropském poháru. Desetikilometrovou trať zvládl na oválu v Birminghamu v osobním rekordu na dráze za 30 minut a 37 sekund.

Marek Chrascina závodí hlavně v běhu do vrchu, ve kterém je nejen mistrem ČR, ale má i medaile z MS. Archivní foto: ba

„Vůbec jsem neměl v plánu tam běžet, protože vím, že desítka na dráze je extrémně těžká. Ale splnil jsem limit, tak jsem si řekl, proč ne. Chtěl jsem po delší době zase reprezentovat,“ vysvětlil Chrascina, bronzový medailista z individuálního závodu na mistrovství světa v běhu do vrchu z předloňského roku.

„První trojku jsem začal za 8:47, to by v cíli odpovídalo času okolo 29:16. Ještě jsem se držel do pětky, kterou jsem uběhl pod patnáct minut, ale pak jsem už nemohl. Musel jsem se hodně zmáčknout, abych to jakžtakž solidně zvládl.“Marek Chrascina

I když je čas slušný, přiznal, že chtěl běžet rychleji. „Loni jsem si na silnici vytvořil na desítce rekord s časem 30:17, proto bych byl maximálně spokojený, pokud bych se v Anglii dostal pod třicet minut. Je to takový můj dlouholetý cíl, který jsem si stanovil v dětství. Snad to klapne příště,“ pokračoval třinecký atlet, který má doma na zdi vylepený plakát s časem 29:59.

Svému snu přizpůsobil od začátku závodu vysoké tempo. „První trojku jsem začal za 8:47, to by v cíli odpovídalo času okolo 29:16. Ještě jsem se držel do pětky, kterou jsem uběhl pod patnáct minut, ale pak jsem už nemohl. Musel jsem se hodně zmáčknout, abych to jakžtakž solidně zvládl. Řekl bych, že bylo i docela teplo, protože hodně běžců vzdalo,“ dodal.

Nad umístěním mávl rukou. „I když jsem to na začátku přepálil, tak jsem byl od začátku téměř na konci startovního pole. Vůbec jsem jim nestačil a doběhl jsem ve své skupině na 27. místě z 35 atletů. Ale na druhou stranu, sešla se tu kompletní evropská špička a závodil tu i Mo Farah (několikanásobný olympijský vítěz). Navíc nejsem úplně dráhový závodník, tak jsem ani neměl přehnané ambice. Soustředil jsem se hlavně na čas,“ uzavřel Marek Chrascina.

Další zprávy z regionu