Ćmiel i jeho kůň nadchli v dostihu Velká pardubická bojovností

Adam Ćmiel na vlastní kůži pocítil, že v dostihovém závodu Velká pardubická musí mít žokej i štěstí. S koněm Beau Rochelais se pohyboval v popředí, než mu volný kůň bez jezdce zkřížil dráhu. Musel zastavit a ostatní mu unikli. Ale neodstoupil.

Adam Ćmiel (bílý dres s bledě modrým rukávem) přeskakuje na snímku Zenona Kiszy s koněm Beau Rochelais překážku Taxisův příkop.

„To jsou dostihy, k pádům a karambolům dochází. Teď jeden potkal mě,“ řekl Ćmiel smířlivě. „Je to škoda, protože se závod vyvíjel od začátku do té kolize podle mých představ. Koně jsem měl dokonale připraveného a cítil jsem, že má obrovskou formu. Věřil jsem, že skončíme do pětky. Zklamání ale nejsme. Zvládli jsme křest ohněm a víme, že můžeme konkurovat těm nejlepším,“ pokračoval.

„Je to škoda, protože se závod vyvíjel od začátku do té kolize podle mých představ. Koně jsem měl dokonale připraveného a cítil jsem, že má obrovskou formu. Věřil jsem, že skončíme do pětky. Zklamání ale nejsme.“Adam Ćmiel

Podle bookmakerů ale měli uzavírat výsledkovou listinu. Těsně před závodem spadl kurs na jejich vítězství z 300:1 na konečných 250:1. Vyšší nikdo neměl. „Naší hlavní ambicí bylo dokončit závod, aby kůň nabral zkušenosti do dalších závodů. Základem bylo skočit Taxisův příkop, protože na něm Beau Rochelais před dvěma lety spadl. Když jsem si jej ale před čtrnácti dny vyzkoušel, věděl jsem, že je výborný a že má na víc. Ve Francii už na dostizích vydělal tři miliony korun,“ řekl čtyřiatřicetiletý jezdec.

Ćmiel skončil loni při své premiéře ve Velké pardubické desátý, přičemž s Taxisovým příkopem, který je čtvrtou překážkou v závodě, neměl problém. Stejně si vedl i tentokrát. „Zvládli jsme to bravurně, ale upadl na Taxisu jiný kůň, který pokračoval bez jezdce a stal se nám osudným. Před skokem na Malých zahrádkách vybočil do strany a strhl koně, který běžel před námi,“ popsal.

I televizní komentátor prohlásil, že se karambolu nedalo vyhnout. „Museli bychom být jinde, nebo kdyby volný kůň jen rychle před námi proběhl. Takhle se před námi vytvořila bariéra dvou koní, a to neprorazíš. Musel jsem zastavit. Velká pardubická je i o štěstí, a neměli jsme ho,“ řekl.

Odstoupil až těsně před cílem

Adam Ćmiel Velkou pardubickou po nešťastné kolizi nevzdal. „Otočil jsem se a skočil jsem v podstatě z místa. Nabrali jsme ztrátu asi tři sta metrů na ostatní, ale koník předvedl obdivuhodný výkon a dotáhli jsme je. Dokonce zvládl všechny těžké skoky, až na předposlední překážce jsem cítil, že mu už dochází síla a dech. Vyčerpalo ho, jak doháněl ztrátu,“ upřesnil.

Až tehdy Ćmiel odstoupil. „Zamrzí, že jsme se nedostali do cíle, bylo to těžké rozhodnutí. Skok nepatřil k obtížným, ale vyhodnotil jsem si, že bude lepší zastavit a skončit, než abych riskoval, že se zraníme. Člověk musí být soudný, musí vnímat koně. Už mám něco odježděno a vím, že nemělo cenu pokračovat,“ vysvětlil Adam Ćmiel.

V cíli cítil hrdost, sklízel i obdiv. „Málokdo by po té kolizi pokračoval dál, ale ani na sekundu jsem neváhal a cítil jsem také z koně, že chce závod dokončit. Chválili nás za tento přístup a že jsme ukázali obrovské srdce. I majitel stáje byl nadšený a jsem rád, že koník ukázal, že do tohoto závodu patří, i když mu nikdo kromě nás nevěřil,“ dodal.

Závod dokončilo jen devět jezdců, tedy polovina startovního pole. „Běží bezmála dvacet koní, musíme se ve skrumáži orientovat a musíte mít přehled, kde se kdo pohybuje, zda jste ve skupince s favority. K tomu se soustředíte na překážky. Spadl i dřívější vítěz Velké pardubické, kůň Theophilos se zkušeným Josefem Bartošem, který skončil se zlomenou pánví v nemocnici. Nedokončili i další šampioni a favorité. I na jejich příkladu je vidět, jak je to ošemetný závod a že štěstí hraje velkou roli,“ pokračoval.

A to ještě prošel letos Taxisův příkop změnami, aby byl bezpečnější „Nepřipadal mi ale svou obtížností jiný,“ porovnával Ćmiel, který loni nejobávanější překážku překonal.

„Provedly se drobné úpravy na doskoku, hrana se trochu zešikmila, aby se koňům lépe dopadalo a trochu je to nadzvedlo. Délka příkopu ale zůstala zachována a také živý plot má na zadní straně odskoku 150 cm. Pořád je to stejně náročné, a přitom bezpečnější, aby nedocházelo k smrtelným úrazů koní. Mělo to efekt, udělali to dobře,“ pochvaloval si změnu.

Velká pardubická pro něj byla vrcholem sezony. „Nějaké menší dostihy jsem letos vyhrál, dostal jsem i šanci jezdit nějaké větší. Nejlepšího výsledku jsem dosáhl před měsícem v přípravném dostihu na Cenu Labe, kde jsem skončil třetí. Byla to ale jinak taková standardní sezona a mám velkou radost, že jsem opět mohl závodit na Velké pardubické. Je to pro mě od mala srdeční záležitost, už teď se těším na další ročník,“ uzavřel dostihový jezdec Adam Ćmiel.

Další zprávy z regionu