Ćmiel nepřekonal ve Velké pardubické Taxisův příkop

Adam Ćmiel startoval potřetí ve Velké pardubické a poprvé pro něj dostihový závod skončil Taxisovým příkopem. Na nejobávanější překážce vypadla téměř polovina startovního pole, protože vedoucí kůň Stuke před skokem zazmatkoval.

Adam Ćmiel věřil, že bude s koněm Royal Gino prohánět i favority. Foto: Zenon Kisza

A způsobil hromadnou kolizi. „V situaci, jaká nastala, se nedalo karambolu vyhnout. Zavřelo se mi krásné místo, které jsem si našel, a jako bych skákal do zdi,“ uvedl Ćmiel, který se ze země těžce zvedal. „Mám trošku potlučená žebra, ale nic zlomeného. Na tu hrůzu jsem ještě vyvázl ze závodu dobře a kůň je v pořádku,“ oddechl si.

„V situaci, jaká nastala, se nedalo karambolu vyhnout. Zavřelo se mi krásné místo, které jsem si našel, a jako bych skákal do zdi.“Adam Ćmiel

Už předloni zmínil, že dostihy jsou i o štěstí. Když se Ćmiel tehdy pohyboval ve Velké pardubické v popředí, zkřížil mu cestu volný kůň a musel zastavit. Manko sice dohnal, ale před poslední překážkou odstoupil. Cítil, že je jeho kůň vyčerpaný a nechtěl riskovat zranění. Za své rozhodnutí sklidil velký obdiv.

„Ani teď jsem neudělal chybu,“ pokračoval Ćmiel. „Ano, na pravé straně bylo více místa, ale jsem zvyklý najíždět si na Taxis ze středu a vše vycházelo ideálně. Měl jsem dobrou pozici, rychlost a kolem sebe prostor, abychom jej přeskočili. Stuke ale před Taxisem začal na poslední chvíli uhýbat doleva a strhl sebou další koně, které se v takových situacích chovají stádovitě,“ popsal.

Ćmiel měl být původně v sedle Lombarginiho, ale majitelé nakonec upřednostnili zahraničního jezdce. Šestatřicetiletý rodák z Písečné nakonec dostal šanci dva dny před závodem za zraněného Jana Odložila. „Nebyl problém, že jsem měl jiného koně. Trénoval jsem s ním, několikrát jsme si skočili i v Pardubicích všechny překážky. Znal jsem jej dokonale. Hlavním úkolem bylo dojet do cíle, ale věřil jsem, že skončíme vysoko,“ upřesnil Ćmiel.

Doufal, že si vylepší i svůj nejlepší výsledek z Velké pardubické, kterým je desáté místo. „Cítil jsem ve zkušebním cvalu, že je perfektně připravený a že je nadšený na závod. Připadal mi velmi silný a věřil jsem, že potrápíme soupeře na předních místech,“ povzdechl si Ćmiel po závodě, který dokončilo jen osm z osmnácti jezdců.

Se sezonou je nadmíru spokojený
Adam Ćmiel absolvoval během dne před Velkou Pardubickou tři závody. Ve dvou se probojoval na stupně vítězů. Se Swan Princess skončili třetí v Ceně Laty Brindisové a s koněm Čáryjape druhý v Ceně Labe. Ve zbývajícím spadl.
„Jak pršelo, tak mu podjela noha a spadli jsme oba. To jsem měl v ten den poprvé vyražený dech,“ uvedl Ćmiel. „S Čaryjape nás považovaly sázkové kanceláře za druhého největšího favorita a potvrdili jsme to. Jezdím jej celou sezonu, bude to jednou dobrý kůň pro Velkou pardubickou,“ pokračoval.

Výsledky z celého dne jej potěšily. „Vždy si říkáte, že to může být lepší, ale sešla se tu opět velká konkurence a dva závody se mi podařily. Můžu být spokojený. I sezona je nad míru úspěšná. Jsem teď na volné noze a nestojí za mnou žádná velká stáj, přesto jsem letos vyhrál sedm dostihů a posbíral i hodně druhých míst. Takové výsledky jsem ani nepředpokládal a sezona ještě nekončí,“ rozplýval se Adam Ćmiel.

Další zprávy z regionu