Curney rozjel sezonu na rekord a byl nominován na MS

Jiří Curney byl minulý týden nominován na své třetí mistrovství ve florbale v řadě. Místo v sestavě si vydobyl zejména vynikajícími výkony v dosavadním průběhu extraligy, v níž je suverénně nejproduktivnějším hráčem.

JIří Curney získal na jaře první titul v extralize, byl nejproduktivnějším hráčem play off a od té doby nechyběl v žádném reprezentačním utkání. Foto: Martin Flousek, Český florbal

„Myslím si, že výkony v klubu sehrály velkou roli, protože poslední dva roky v reprezentaci nebyly bůhvíjaké. Nepředváděl jsem v ní nic extra, i když to až na pár výjimek nikdo,“ uvedl Curney, který na posledním MS v Rize v roce 2016 nastupoval v elitní formaci českého týmu.

„Ani jednou jsem si za poslední dva roky nemyslel, že mám místo jisté.“odchovanec třineckého florbalu Jiří Curney

Nyní je ale pozice odchovance třineckého florbalu jiná. Po šampionátu došlo ke změně trenéra, tým převzal Petri Kettunen, který začal sázet na jiné hráče. „Ani jednou jsem si za poslední dva roky nemyslel, že mám místo jisté. Spíše jsem si po některých reprezentačních akcích říkal opak. Nechtěl jsem chybět a v létě jsem tomu obětoval i každý víkend. Hodně jsem trénoval, ale necítil bych křivdu, pokud by se na mě nedostalo,“ pokračoval.

Curney slavil na jaře s Mladou Boleslaví premiérový titul v české extralize, stal se nejproduktivnějším hráčem play off. Od té chvíle odehrál všechny zápasy i v reprezentaci, přestože předtím ho finský trenér ani na některé turnaje nevzal.

„I když mě začal pravidelně brát, nedalo se z toho vyčíst, zda mě nominuje. Trenér celé dva roky hledal optimální složení, točil se sestavou. Nikdy jsem nevěděl, na čem jsem, a myslím si, že v něčem podobném žili i ostatní,“ dodal.

Čeká, že bude náhradník

Jiří Curney z posledních akcí dedukuje, jaká by mohla být jeho role na mistrovství světa. „Teď nebude taková, na jakou jsem byl zvyklý nebo jakou mám v klubu. Dokonce předpokládám, že nebudu ve třech pětkách a že začnu jako jeden ze dvou náhradníků,“ odhadoval.

Je s tím smířený. „Beru to, neurážím se. S kluky máme super vztahy. Že bych dělal rozbroje, to nemám v povaze. Budu je všemožně podporovat, ale samozřejmě bych byl raději na hřišti, než je poplacával po zádech. Ale turnaj je dlouhý, určitě nějakou šanci dostanu a záleží, jak se jí chopím. Nominací to nekončí, nechci se jen zúčastnit,“ podotkl.

Zvláštní je, že i když Curney sbírá v extralize body závratným tempem, na posledních dvou reprezentačních akcích vyšel v pěti zápasech naprázdno. „Některé jsem hrál jen pár střídání, nedostával jsem prostor v přesilových hrách. Roli mám jinou než v klubu, kde pomalu neslezu z hřiště, a cítím se pak jinak. Nastupovali jsme s nároďákem proti nejlepším na světě, je to nebe a dudy. Ale nechci se vymlouvat. Nedaří se mi prodat, co umím, a mám problém se prosadit,“ přiznal.

Sezonu rozjel na rekord

Jiří Curney ovládá tabulku produktivity v české florbalové extralize. Třinecký rodák má na kontě 48 bodů ve čtrnácti utkáních

„Je to celkem extrém. Je to jednoznačně moje nejlepší polovina sezony v kariéře. Každý rok mívám dost bodů, v základní části obvykle kolem šedesátky, ale tohle je extrém. Je to až neuvěřitelné. Pochybuju, že se dá tohle tempo udržet celou sezonu, a myslím si, že se to časem zpomalí. Ale budu dělat všechno pro to, aby to pokračovalo co nejdéle,“ uvedl Curney.

Mistrovství světa, které se koná od 1. do 9. prosince v ČR, bylo pro něho velkou motivací, i proto se připravoval jinak. „Neměl jsem jediný volný víkend. S klubem i reprezentací jsme měli soustředění i turnaje a před sezonou jsem se cítil jak po sezoně. Ve výsledku mi to dost pomohlo. Měl jsem natrénováno, byl jsem dost rozehraný a těžím z toho,“ vysvětlil.

Další zprávy z regionu