Cymorek a Lipowski potvrdili formu na Velké ceně Třince v zápase

Velkou cenu Třince v řecko-římském zápase ovládli ve své kategorii dva závodníci z domácího oddílu. Jan Cymorek triumfoval v mužích a Ondřej Lipowski v mladších žácích.

Turnaje se zúčastnilo 160 zápasníků z šesti států. Foto: oddíl

„Honza startoval ve vyšší kategorii (do 87 kg), přesto zápasil perfektně. Měl těžké soupeře, ale vyhrál všechna tři utkání včetně nádherného a dramatického finále, ve kterém otočil na konečných 8:6. Ukázal, že má vynikající formu. Je škoda, že jej trenéři nevzali na mistrovství světa do 23 let. Měl na to,“ uvedl třinecký trenér Libor Lipowski.

„Někteří mi udělali radost, jiným se to nepovedlo, ale to patří ke sportu. Výsledkově to bylo tak půl na půl. Turnaj měl ale vysokou úroveň.“Libor Lipowski

Radost měl i z výkonu svého syna Ondřeje, který porazil ve váze do 39 kilogramů všechny čtyři protivníky. „Byl jsem na něj zvědavý, protože měl těžké soupeře. První tři zápasy ukončil do půl minuty, finále vyhrál 11:1 na body,“ přiblížil kouč. „Potvrzuje, že je šikovný. Kdyby se vyhlašoval v ČR nejlepší mladší žák napříč všemi váhovými kategoriemi, tak by zvítězil, protože má letos jako jediný tři tituly a vyhrál nejvíce turnajů. Ale suverénní není, taky prohrál před prázdninami na Slovensku dva ze tří zápasů. Má se co učit,“ doplnil.

Z dalších třineckých zápasníků vyzdvihl Lipowski ještě třetí místo Marka Szkandery v kadetech do 71 kilogramů. „Podal moc hezký výkon asi v nejnabitější váze. Prohrál jen s pozdějším vítězem po vyrovnaném boji, tuším 3:5 na body. Ale v utkání o třetí místo si poradil s českým reprezentantem, který startoval i na ME, po úžasném obratu, ve kterém otočil z 0:6 na 8:6. Medaili si zasloužil,“ pokračoval.

Medaile ještě získali ve svých kategoriích Martin Herman, Jakub Casadio, a Anna Mazgajová. Všichni skončili shodně druzí.

V soutěži oddílů skončil Třinec na třetím místě
Třinecký oddíl zápasu zastupovalo na domácím turnaji šestnáct zápasníků a společnými silami vybojovali třetí místo s minimální ztrátou na vítězný Havlíčkův Brod a druhý Chomutov.

„Někteří mi udělali radost, jiným se to nepovedlo, ale to patří ke sportu. Výsledkově to bylo tak půl na půl,“ prohlásil trenér Libor Lipowski k Velké ceně Třince v zápase, které se účastnilo 160 závodníků z šesti států a 25 oddílů. „Turnaj měl vysokou úroveň. Takovými zápasy naši zápasníci rostou, mají možnost zajímavého srovnání například s šikovnými Srby nebo Maďary. Prohry štvou, ale taky jsou užitečné. Z dlouholeté zkušenosti vím, že to spoustu lidí nabudí a začnou makat více,“ podotkl trenér.

Další zprávy z regionu