Florbalisté bojují o třetí ligu. Neví ale, kdy budou opět hrát

Třinečtí florbalisté vyhráli v Brně rozhodující pátý zápas 8:7 a v závěrečném kole play off se měli utkat o místo v Národní lize. Série s Krnovem ale o víkendu nezačne. Vláda dnes zakázala v Česku akce s účastí nad třicet osob.

Třinečtí florbalisté mohli o postupu rozhodnout už v minulém zápase. Doma ale ve čtvrtém utkání série prohráli 10:11. Foto: Jakub Harmata

„Na Krnov si věříme, porazili jsme je v základní části v obou zápasech. Víme, že mají skvělý tým, ale rozhodně je v našich silách, abychom přes něho postoupili do Národní ligy (třetí nejvyšší soutěž). I kdyby nás navíc vyřadil, měli bychom ještě šanci v baráži. Ale prozatím nevíme, jak to s florbalovými soutěžemi bude. Jisté jen je, že se od zítřka (13. března) nebudou hrát žádná utkání v rámci soutěží, které organizuje náš svaz,“ řekl předseda třineckého florbalového oddílu Jiří Kajfosz.

„Je v našich silách, abychom postoupili do Národní ligy. Ale prozatím nevíme, jak to s florbalovými soutěžemi bude. Jisté jen je, že se od zítřka (13. března) nebudou hrát žádná utkání v rámci soutěží, které organizuje náš svaz.“Předseda FBC Ossiko Třinec Jiří Kajfosz

Bezpečnostní rada ČR už v úterý v souvislosti s opatřením státu proti šíření koronaviru zakázala pořádání veřejných akcí s účastí nad sto osob. Už proto se zápas třineckých florbalistů odehrál v Brně bez diváků.

„Byl to hrozně smutný pohled. Je vrchol sezony a kvalitativně jsme hráli náš nejlepší zápas sezony. Mrzelo nás, že s námi nemohli jet i fanoušci. Měli jsme v plánu vyrazit společně jedním autobusem. Alespoň jsme na tribuny rozprostřeli naše dresy, aby nám to připomínalo fanoušky. Taky jsme vysílali ze střídačky živý přenos utkání přes facebook. Mám zprávu, že to sledovalo celkem dost lidí,“ řekl.

Dnes vláda nařízení zpřísnila. Zároveň vyhlásila na celém území republiky nouzový stav na dobu třiceti dnů a snížila počet lidí, kteří se mohou akce zúčastnit. Od pátečního rána ale platí také zákaz vstupu na sportoviště, což znamená zastavení všech soutěží v zemi. Český svaz ledního hokeje na zprávu reagoval tím, že ukončil sezonu. Play off, do kterého měli Oceláři vstupovat ze druhého místa, se tedy hrát nebude.

Zápas v Brně jim zkomplikovala rozbitá bota
Třinečtí florbalisté v rozhodujícím utkání dotahovali ztrátu 0:1, 1:2, 2:3, ale na začátku třetí třetiny už vedli 6:4. O slibný náskok přišli a v 51. minutě prohrávali 6:7 i s přispěním kuriózní situace.

„Přihodila se nám naprosto výjimečná věc. Jakmile snížili (na 5:6), připravoval jsem si plán, že stáhnu hru na dvě formace. Ne všem zápas sedl, pod tlakem soupeře při napadání někteří chybovali, tak jsem chtěl minimalizovat hrozbu, že vyrovnají. V momentě, kdy jsem chtěl k tomu přistoupit, přiběhl ke mně Filip Turoň, asi naše klíčová postava zápasu, že mu někdo přišlápl botu a odtrhla se mu podrážka. Neměl v čem hrát, a než jsme to vyřešili, inkasovali jsme dva slepené góly,“ řekl Kajfosz.

Prozradil, že Turoň nakonec dohrával s jeho botou. „Člověk si uvědomí, že k profesionálnímu sportu máme pořád daleko. Na tyhle situace nejsme připraveni. Nosíme si náhradní hokejky, ale ne dva páry bot. Lámal se zápas a naše první lajna, která nás táhla, stála. Rozhodilo nás to. Nakonec jsem Filipovi půjčil svou botu, asi o dvě čísla větší…,“ pokračoval.

Na střídačce si poté pořád opakovali, že mají ještě dost času, aby se zápasem něco udělali. „Nechtěli jsme, aby o našem konci sezony rozhodla rozbitá bota. Z jedné dorážky v předbrankovém prostoru jsme vyrovnali. Měli jsme radost a ještě ji umocnil v dalším střídání Matěj Hecl. Sice hraje obvykle v obraně, ale v závěru nastupoval při hře na dvě lajny v útoku. Dostal úkol, ať dá gól, a splnil ho,“ rozesmál se Kajfosz.

Dodal, že ve zbylých třech a půl minutách bylo velmi těžké, aby výhru udrželi. „Hráli jsme ještě oslabení, ubránili jsme i jejich hru bez brankáře. Kluci jeli na krev. Někteří říkali, že si z posledních dvou minut nic nevybavují. Měli zatemněnou mysl. A podržel nás hodně i Franek. Co prošlo, to pochytal,“ těšilo ho.

Hornets Brno ZŠ Horní – FBC Ossiko Třinec 7:8 (1:1, 3:4, 3:3)
Branky: 38. a 43. Drápal, 14. Fabián, 22. Weinstein, 25. Růžička, 50. Matula, 51. Šmarda – 17. a 57. M. Hecl, 24. a 41. Turoň, 27. Martynek, 28. Galuszka, 35. Mieszek, 56. Janáč. Vyloučení: 2:3, využití: 0:1.
Třinec: Franek (Laštůvka) – T. Sikora, Janovský, Martynek, Kyselý, M. Hecl, F. Sikora – Mieszek, Turoň, Hloužek – L. Tomiczek, Marthaus, Galuszka – Kupczak, Fiedor, Janáč – Szmek, Boszczyk, Badura.

Výsledky v sérii
Hornets Brno – Ossiko Třinec 2:3 (7:2, 2:6, 4:6, 11:10, 7:8)

Další zprávy z regionu